logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lemaradt róla? Lenyűgöző képeken a napfogyatkozás

| Szerző: hirado.hu
A Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető ma délelőtt hazánkban.

Nem mindennapi látványban lehetett része azoknak, akik kedden nem sokkal dél előtt az égre szegezték a tekintetüket. Bár erős felhőzet zavarta meg sok helyen az országban a látványt, de így is készült néhány lenyűgöző fotó a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozásról, melyet az idokep.hu tett közzé Instagram oldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Időkép (@idokep) által megosztott bejegyzés

Az égi jelenség Budapestről nézve 11 óra 18 perckor kezdődött, akkor lépett be a Hold a napkorong elé. A legnagyobb fázist 12 óra 25 perckor érte el, akkor Budapesten a Nap átmérőjének 44 százalékáig hatolt be a Hold sziluettje.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka, és különleges esemény.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes egészében eltakarja a Napot, részleges napfogyatkozásnál pedig csak egy részét takarja ki a napkorongnak. A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben lehetett megfigyelni, akkor 59 százalékát takarta ki a Hold a Nap területének. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében.

A napfogyatkozás szabad szemmel is látható volt, de ezúttal is figyelmeztettek, hogy megfelelő felszerelés nélkül szigorúan tilos a Napba nézni.

A kiemelt fotó illusztráció.

Ajánljuk még