logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szilágyi: A haza mi vagyunk

A legfontosabb üzenet, amit az 1956-os forradalomban harcoló honfitársaink hagyatékul hagytak ránk az, hogy a haza nem országhatárokhoz köthető, hanem közösséghez és barátokhoz, a haza mi vagyunk – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára vasárnap, Kanadában tett hivatalos, négynapos látogatásának zárónapján.

Szilágyi Péter, aki Ontario tartomány Magyar örökség hónapja keretében a torontói és környékbeli magyarságnak az 1956-os magyarországi forradalom évfordulójához kapcsolódó programjain vesz részt, telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: a forradalomról való megemlékezés nem csak illem és konformizmus által vezérelt cselekvés.

Magyarnak lenni nemcsak büszkeséget, hanem szolgálatot is jelent, nekünk 2022-ben nem kell hősöknek lennünk, csak figyelnünk kell egymásra, mert az ember csak közösségben tud igazán erős és megingathatatlan lenni” – fogalmazott a politikus, miután pénteken a Queen’s parkban, vasárnap a Torontói Magyar Ház ünnepi megemlékezésén mondott beszédet.

2022-ben a magyar ’56 jelkép, nemcsak nekünk magyaroknak, hanem az egész világnak, annak a jelképe, hogy a szabadság nem üres szó, hanem tenni akarás, olyan emberek áldozata, akik lódenkabátban, tányérokkal állították meg a szovjet tankokat, mivel az oroszok azt hitték, aláaknázták az utakat – hangoztatta.

Hozzáfűzte: 1956. október 23-án csodát tettek eleink, a forradalmárok minden eszközt megragadtak, amiből tudtak fegyvert kreáltak, foggal-körömmel harcoltak, és mindenki meglepődött a magyarok bátorságán.

Ma is ebből a csodából élünk, igaz, nagy árat fizettünk érte, de nekünk magyaroknak mindenért meg kell dolgoznunk és áldozatot kell hoznunk – mondta.

Utalt rá, a harcokban mintegy háromezren haltak meg, közülük többen még kiskorúak voltak, húszezer embert börtönöztek be, 228-at kivégeztek.

A menekültek száma százhetvenezer volt, sokan itt, Kanadában és a szomszédos Amerikai Egyesült Államokban leltek új otthonra – tette hozzá.

Rámutatott, hogy az ’56-os szabadságharcosok a legtöbbet adták, amit ember a hazájáért áldozhat: az életüket, a szabadságukat, vagy vállalták a száműzetést, az otthontól elszakadás keserű kenyerét.

Szilágyi Péter szavai szerint minden népnek, nemzetnek szüksége van igazodási pontokra, akárhol is legyen a világban. Olyan példákra, amelyek hajtóerőként szolgálnak a nehéz pillanatokban, amelyekből meríteni tudunk. „Nekünk magyaroknak legyen 1956. október 23. a mérce!” – mondta.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy nehéz időket élünk most is, a szomszédos Ukrajnában háború dúl, gazdasági válság, az éghajlat drasztikus megváltozása, világjárványok sújtanak minket.

Mindszenty József hercegprímást idézve azt mondta, a magyar szívekben szeretetre és összefogásra van szükség.

Ha közösségben gondolkodunk, legyen előttünk bármekkora megpróbáltatás is, szembe tudunk nézni vele, és erősek tudunk maradni!” – hangoztatta Szilágyi Péter.

A politikus szólt arról is, hogy 1956 novemberében az egész világ a magyar nemzet szabadságküzdelmére figyelt, kimutatva együttérzését a szovjet agresszióval szemben. Szinte példa nélküli volt az a figyelem, az a feltétlen szolidaritás, amelyet a kanadaiak, azon belül is az ontárióiak mutattak a magyar szabadságharcosok, a hazájukat elhagyni kényszerülő magyarok felé.

Ez a tartomány nem csak fogadta, de hívta és várta a magyar menekülteket, akik nemcsak menedéket kaptak, hanem egy új hazát, amelynek büszke polgáraivá válhattak – közölte. Rámutatott, hogy e kivételes fogadtatásban nem kis szerepe volt a már itt élő, magyarságához ragaszkodó kanadai magyar közösségeknek, ezen belül is a magyar menekültek ügyének élére álló torontói magyarságnak.

Köszönetét fejezte ki, hogy a közösség nemcsak 1956-ban mutatta meg nemzetéhez való ragaszkodását és életerejét. Az itt élő magyarság sikere, hogy Ontarioban törvénybe iktatták: minden év októbere a Magyar örökség hónapja.

Szilágyi Péter kitért rá, hogy négynapos látogatása alatt az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó fotókiállítás nyílt Freedom in Black and White címmel a Torontói Metropolitan Egyetemen, vasárnap megemlékezést és koszorúzást tartottak a Magyar szabadság emlékműnél, és immár harmadszor magyar nemzeti színű világítást kapott a Niagara-vízesés kanadai és egyesült államokbeli oldala az ünnep idejére.

Ajánljuk még