logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már csak a számlálóbiztosok segítségével lehet kitölteni a népszámlálási kérdőívet

| Szerző: hirado.hu
Már csak a számlálóbiztosok segítségével lehet kitölteni a népszámlálási kérdőívet, miután szerdán lezárult az országos felmérés online szakasza. A háztartások több mint hatvan százaléka élt az internet adta lehetőséggel, amit nagy sikerként értékelt a Központi Statisztikai Hivatal – hangzott el az M1 Híradójában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint  ötmillió háztartásból 3,2 millióan éltek az internetes kitöltés lehetőségével. A beérkező címekről csaknem hétmillió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe, ez több mint a háromszorosa az előző, 2011-es népszámláláson elért eredménynek.

A megyék közül arányaiban Pest megyéből (71,7%) érkezett be online a legtöbb kérdőív. A második helyen Győr-Moson-Sopron (69,5%) míg a harmadik helyen Fejér megye (67,5%) végzett. Az online kitöltési arány nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít, amit nagy sikerként értékelt a KSH.

A számlálóbiztosok azokat a háztartásokat keresik fel, ahonnan online beérkezés nem történt. A népszámlálásban való részvétel mindenkinek kötelező. Akik online ezt nem tették meg, azokat október 20-ától számlálóbiztosok keresik fel az otthonukban.

A számlálóbiztosok igazolvánnyal fognak becsengetni azokhoz a háztartásokhoz, ahonnan online nem érkezett be a kérdőív. Személyi igazolvánnyal, fényképes igazolvánnyal is igazolják magukat, de ha bárkiben bizonytalanság vagy egyáltalán kérdés merül fel, hogy az ő lakcímén ki a dolgozó számlálóbiztos, akkor a népszámlálás ügyfélszolgálatát, az ingyenes zöldszámot lehet hívni

– mondta a Híradónak Kovács Marcell, a KSH népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője.

Kaposmérőn a helyiek több mint fele élt az online kitöltés lehetőségével. A Somogy megyei település önkormányzatához hét település tartozik. Itt a számlálóbiztosoknak háromezer cím felére kell eljutniuk.

„Hozzánk hét település tartozik, és a hét települést tizenkilenc számlálóbiztos fogja végigjárni. Az ő feladatuk az, hogy azokat a háztartásokat megkeressék, ahol az online kitöltést nem teljesítették a lakók” – mondta a Híradónak Mészáros Renáta, Kaposmérő jegyzője.

A következő hetekben  huszonnyolcezer számlálóbiztos járja majd az országot. Azok, akiket a november 20-áig tartó időszakban sem sikerül elérniük, pótösszeíráson november 21-e és 28-a között a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.

Kiemelt képen: Számlálóbiztos (j) érkezik egy budapesti családhoz. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánljuk még