Rendkívüli

A görög kormányfő bejelentette, mi okozta a tragikus vonatbaleset

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemzők szerint a baloldal megpróbál a pedagógusok mögé bújni

A pedagógus-tüntetésen több baloldali politikus is feltűnt. A Műegyetemnél felállított színpadra elsőként Karácsony Gergely főpolgármester lépett, ő köszöntötte a tüntetőket. Beszédét az első sorból nézte az ellenzék bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter – számolt be az M1 Híradó.
Szolidaritási tüntetést tartottak a tanárokért az Adom Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös szervezésében vasárnap, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Budapesten.

A Soros Györgyhöz köthető Amnesty International aktivistái mögött sorakoztak fel az emberek délután a Kálvin téren. A sárga mellényes fiatalok hangosbemondóval irányították a tömeget. Az ő vezényletükre indultak el a meghirdetett útvonalon: a Szabadság hídon át a budai alsó rakpartra. Amikor az aktivisták azt kérték, akkor a demonstrálók csökkentették a tempót. A tömeg eleje kevesebb, mint fél óra alatt érkezett a Műegyetemnél felállított színpadhoz.

A tüntetőket akkor már ott várta a főpolgármester, aki elsőként lépett színpadra.

Karácsony Gergely beszédét az első sorból nézte a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter. De szinte a teljes ellenzék felvonult: köztük volt az MSZP különítménye is, akik Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre vezetésével vonultak. Az MSZP társelnöke közösségi oldalán élőben közvetítette az eseményeket. A DK-s Varju László is bejelentkezett, de az online videóban csak beköszönt a tömegnek!

A tüntetésen ott volt Hadházy Ákos, a momentumos Fekete-Győr András és a párbeszédes Jámbor András is. Ahogy korábban ígérte, megjelent Dobrev Klára is.

Kapcsolódó tartalom

Gyurcsány Ferenc felesége a többi baloldali politikussal együtt arra szólította fel az embereket, hogy menjenek utcára október 23-án.

A demonstrációt az oktatás helyzetének javítása érdekében szervezték, többek között magasabb pedagógusbéreket követelve.

De ahogy egy hete, úgy most is lehetett látni több trágár feliratú táblát a tömegben.

A baloldal a nemzeti ünnepen tüntet ahelyett, hogy méltó módon elékezne – erről az M1 vezető szerkesztője beszélt. Császár Attila szerint a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéket csak a hatalom érdekli.

„Ők október 23-át kihasználják és saját politikai céljaik elérések érdekében és nem ünnepelnek. Gondoljunk csak a mai napra, hogy Dobrev Klára utcára hívja az embereket. Utcára magyar ezzel a felszólítással, de emögött nem egyfajta pozitív üzenet van, hogy emberek gyertek ünnepeljük meg október 23-át 66 évvel a történtek után, hanem önös politikai céljaik érdekében megpróbál zavart kelteni, kihasználja a pedagógustüntetést” – fogalmazott.

Gyurcsánynétól Fekete-Győrig: baloldali politikusparadé a tüntetésen – erről ír az Origo. A portál úgy fogalmaz:

Gyurcsányék Brüsszelben azért küzdenek, hogy a tanárok ne kapjanak fizetésemelést, itt utcára hívják az embereket. Elemzők szerint a baloldal megpróbál a pedagógusok mögé bújni.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója elmondta: „Az ellenzéki pártokon érezhető egy frusztráció, ami elsősorban a választási eredménynek köszönhető. Az elmúlt hónapokban úgy tűnik, hogy nem tudtak úrrá lenni azon a káoszon, ami kialakult a balliberális oldalon, és minden alkalmat kihasználnak.”

Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc azután hívta utcára az embereket, hogy 16 éve éppen az ő irányítása alatt támadt brutális rendőrroham a békés tömegre.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett tüntetésen. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még