logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Párbeszéd: 1956 reményei és céljai teljesültek be, amikor Magyarország szabaddá és szuverénné vált

Az 1956-os forradalom elbukott, de harminc évvel később tulajdonképpen a reményei, a céljai teljesültek be, amikor Magyarország szabaddá és szuverénné vált – mondta a Párbeszéd vasárnapi, Mansfeld Péter I. kerületi emlékművénél tartott, online közvetített megemlékezésén a párt társelnöke.

Tordai Bence kijelentette, hogy 1956 hősei, a pesti, budai és vidéki srácok voltak, és közülük volt az egyik legbátrabb és leghősiesebb a megtorlások legfiatalabb áldozata, Mansfeld Péter. Most is leginkább a fiatalokban lehet reménykedni, mert a fiatalok ma is kint vannak az utcán, amikor egy elnyomó rezsimmel kell szembenézni, amikor az életüket, a jövőjüket, a tanáraik életét és sorsát kell megvédeni – mondta a politikus.

Mansfeld Péter nem csak a legfiatalabb hőse volt a forradalomnak, de egyike azoknak, akik a legkésőbb adták fel – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes. Azért zárták be és ölték meg, amit a forradalom után tett, mert továbbra is szervezkedett, továbbra is meg akarta dönteni az elnyomó rezsim hatalmát, továbbra is szabad, szuverén országot akart – mondta a képviselő. Sokkal inkább meg kellene becsülni a szabadságot és a szuverenitást, nem szabad feladni az értük való küzdelmet még akkor sem, ha pillanatnyilag nem úgy látszik, hogy győzelemre állunk ebben a harcban – tette hozzá Tordai Bence.

A frakcióvezető-helyettes azt kérte, senki ne adja fel a reményt, és ha valaki mégis reményt vesztene, akkor gondoljon Mansfeld Péterre és azokra, akik soha nem adták fel, és később a történelem igazolta a gondolataik, vágyaik és törekvéseik érvényességét.

A megemlékezésen V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) I. kerületi polgármester kijelentette: egy elnyomó rezsim arról ismerszik meg, hogy amikor baj van, nem a leginkább elesettekkel és rászorulókkal, hanem a saját hatalmával és nagyhatalmi kapcsolataival törődik.

1956 hősei nem orosz tankokkal akartak szembenézni, egyszerűen csak élni akartak, normális jólétet akartak, nevelni a gyermekeiket és reménykedni egy szép jövőben. Ehelyett azt tapasztalták – mondta a politikus -, hogy a rezsim elveszi a szabadságukat, a hétköznapjaik biztonságát és normális jólétét, mert egy elnyomó rezsim (…) elhazudja a múltat, ellopja a jelent és megöli a reményteli jövőt.

Ma Magyarországon senki sem akar hős lenni, egyszerűen csak szabadságot, normalitást, biztonságot akarunk, egy fejlődő, reményteli és örömteli országban akarunk élni – zárta beszédét.

Ajánljuk még