logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány öszödi beszéde után brutális tömegoszlatás volt a forradalom emléknapján

Nemcsak 1956. október 23-án, hanem 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján is véres események zajlottak. Budapest belvárosában már délután összecsapások törtek ki a Gyurcsány-kormány távozását követelő tüntetők és a rendőrök között. A maszkos kommandósok kora este az akkori ellenzék, a Fidesz ünnepi nagygyűlésének békés résztvevőit is gumilövedékkel és könnygázgránátokkal lőtték, gumibottal és viperával ütötték őket – közölte az M1 Híradó.

„Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elk*rtuk. Nem kicsit, nagyon” – így foglalta össze Gyurcsány Ferenc az általa vezetett kormány teljesítményét 16 évvel ezelőtt, Balatonőszödön.

A beszéd 2006-ban, nem sokkal azután hangzott el, hogy a baloldal ismét megnyerte a parlamenti választásokat. Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció zárt ülésén ismerte be, hogy kormányzásuk alatt hazudtak az embereknek.

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz” – mondta az akkori miniszterelnök híressé vált beszédében.

Gyurcsány Ferenc azon túl, hogy becsapták az embereket arról is beszélt, hogy az MSZP és a liberálisok közös kormányzása a szakadék szélére sodorta az országot.

„Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este” – ezt szintén Gyurcsány Ferenc mondta ugyanabban a beszédben.

A kiszivárgott szövegrészletek felkavarták az országot. Annyira hogy már aznap este spontán tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban is.

Másnap, amikor kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc nem akar lemondani, elszabadultak az indulatok. A demonstrálók az MTV Szabadság téri székháza elé vonultak, majd benyomultak az épületbe.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulója lett a tüntetések legvéresebb napja. Október 23-án ugyanis a rendőrség a kormányellenes tüntetőket szándékosan a Fidesz és a KDNP ünnepi nagygyűlése felé terelte.

A brutális tömegoszlatás közben az azonosító jelzést nem viselő rendőrök könnygázgránátot, vízágyút, gumilövedéket vetetettek be. Viperával ütötték a békés emlékezőket, köztük babakocsis anyukákat és bottal közlekedőket. Súlyos, maradandó sérüléseket okozva ezzel sok embernek. Volt, akinek a szemét lőtték ki, másokat a rendőrségi fogdán bántalmaztak vagy aláztak meg. Többen a mai napig nem tudták feldolgozni a történeketeket.

Révész Máriusz, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, aki az előző napi tüntetésen megsérült, az Országgyűlés plenáris ülésén 2006 október 24-én (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A brutalitásokban nem csak civilek sérültek meg, hanem politikusok is. Révész Máriusz országgyűlési képviselőt annyira megverték a rendőrök, hogy elvesztette emlékezetét.

„A demokráciának és a jogállamiságnak a súlyos megsértése volt az akkori balliberális kormányzat részéről” – vélekedett Császár Attila, aki tizenhat éve maga is átélte a rendőri túlkapásokat. Az M1 vezető szerkesztője azt mondta: a Gyurcsány-terror célja a megfélemlítés és a hatalom megőrzése volt.

„’56-ban megtorlás, 2006-ban ugyanúgy megtorlás volt. És annak a Dobrev Klárának a férje tette ezt, aki teljes egészében élvezte a kommunista hatalomnak minden előnyét a családon keresztül ugye, és hát ő mondjuk nem azzal a módszerrel, mint Apró Antal, de kardlapozással” – fejtette ki.

Szakértők kiemelik, hogy Gyurcsány Ferenc máig nem kért bocsánatot. Egy 2019-es videójában úgy fogalmazott: számára az őszödi beszéd az egyik legőszintébb és legtisztességesebb megnyilatkozása volt.

Kiemelt kép: Lovasrendőrök a a budapesti Erzsébet körúton 2006 október 23-án (fotó: MTI Fotó: Beliczay László).

Ajánljuk még