Fontos

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szabadság hősei előtt tisztelgett a magyarság október 23-án

Ma az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, valamint a köztársaság 1989. október 23-i kikiáltására emlékezett a magyarság határon innen és túl. Reggel a Parlament előtt, a Kossuth téren Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót. Határon innen és túl szinte minden magyar lakta településen voltak megemlékezések. Orbán Viktor Zalaegerszegen mondott ünnepi beszédet. Napközben családi programokkal várták az érdeklődőket országszerte. A fővárosban ismét megnyílt az Országház és a Terror Háza múzeumot is ingyen lehetett megnézni, a fővárosban pedig – az ünnep zárásaként – ünnepi színekkel világítanak ki több épületet is.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, valamint a köztársaság 1989. október 23-i kikiáltására emlékezett a magyarság az október 23-i nemzeti ünnepen vasárnap.

Kapcsolódó tartalom

Már a reggeli órákban hosszú sor várakozott a Kossuth téren, a legtöbben a Szent Koronát szerették volna megnézni a parlamentben. Több szülő is azt mondta, minden évben kilátogatnak a gyerekekkel a különböző rendezvényekre.

A Szent Korona az Országházban az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás).

„Fontosnak tartjuk, hogy megismerjék a nemzeti hagyományunkat, kultúránkat, és hogy átérezzék, hogy mit jelent a magyarságunk. És talán így egészségesebb emberként tudnak felnőtt korukra majd helytállni”

– mondta az egyik látogató a Híradónak.

Sokan látogattak ki családdal, és gyerekekkel a Kossuth téri zászlófelvonásra is. De voltak lovas huszárok és a kiállított Csepel teherautót is sokan megnézték.

Kapcsolódó tartalom

Sokan gyújtottak gyertyát napközben a Terror Háza előtt, a Hősök falánál, ahol 228 fénykép állít emléket a szabadságharc áldozatainak.

„A kegyelet kifejeződése, és a tisztelet a hősöknek, akik meghaltak azért, hogy szabadságot harcoljanak ki. Én akkor még csak 14 éves voltam, úgyhogy én csak hírből hallottam meg az ablakból láttam, hogy mi történik” – emlékezett egy férfi.

A képre kattintva nyílik a galéria!

Az Országházhoz hasonlóan a Terror Házát is ingyen látogathatták az érdeklődők, akik közül sokan már nem először tértek vissza. A Kis család három gyerekkel érkezett, kifejezetten azért, hogy a fiatalok több tapasztalatot szerezzenek a történelemről.

„A gyerekek is éppen most tanultak történelmet, és ebben a kontextusban meg sokkal valósabb a történelem tudásuk, alaposabb lesz, hogyha tárgyi bizonyítékokat is látnak”

– mondta a családfő, Kis Csaba.

Kapcsolódó tartalom

A 301-es parcellát, Nagy Imre és mártírtársai síremlékeit is sokan keresték fel. Az Új köztemetőben bárki gyújthatott gyertyát a hősök tiszteletére. Az 1956-os forradalom utáni megtorlások áldozatának nyughelyén 301 kopjafa állít emléket a forradalmároknak.

Díszőrség Jovánovics György 1956-os emlékmûvénél a Rákoskeresztúri új köztemetõ 300-as parcellájában az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi).

Budapesten szombaton és vasárnap este fényfestéssel emlékeztek az ’56-os eseményekre több helyszínen is. Nemzeti színekkel és ’56-os animációkkal világították meg a Terror Házát, a Külügyminisztérium épületét a Bem rakparton, miként a Műszaki Egyetemet is, ahol a forradalmi események kezdődtek 1956-ban.

Nemzeti színű fényfestés a Terror Háza Múzeum homlokzatán az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján, 2022. október 23-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi).

A kiemelt képen: Gyertyagyújtás a Hősök falánál, a Terror Háza Múzeúmnál (fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="8828740" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/10/Gyertyagyujtas-aHosok-falanal-5-HPGy-e1666545706118-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még