logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Soltész Miklós: A közösségeink erősítése segít távol tartani a háborút és a diktatúrát

Nemzetiségi, vallási és civil közösségeink megerősítésével, valamint a nemzet egységének megőrzésével tehetünk azért, hogy távol tartsuk magunktól a háborút és a diktatúrát – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a helyi sváb nemzetiség ifjúsági és közösségi házának szombati átadó ünnepségén, Újhartyánban.
Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát (k) köszöntik a sváb nemzetiségi ifjúsági és közösségi ház ünnepélyes átadásán Újhartyánban. A Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre a kormány 18 millió forintos támogatásával közösségi teret hozott létre a település legrégebbi német nemzetiségi épületében, a Kőrösi-házban (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Soltész Miklós kiemelte: egy nappal az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója előtt fontos kimondanunk, hogy „soha többé ne térjen vissza ez az időszak”. A fiatalok már nem ismerik, de az idősebbek még tudják, milyen volt kuláklistára kerülni, kitelepítést, málenkij robotra elhurcoltatást elszenvedni.

A ma élők feladata és felelőssége mindezt elutasítani, távol tartani és közösségeinken keresztül megerősíteni magunkat – húzta alá, jelezve: ezt tette a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre is, amikor a kormány 18 millió forintos támogatásával közösségi teret teremtett magának, illetve az itt élőknek a település legrégebbi német nemzetiségi épületében: a Kőrösi-házban.

Köszöntőjében az államtitkár elmondta:

a szervezet saját forrásaiból és a kormányzati segítségből eddig az ingatlan megvásárlására és a felújítás első ütemének megvalósítására futotta, a folytatáshoz pedig továbbra is számíthatnak a kabinet együttműködésére.

Szólt arról is, hogy a nemzetiségeket szolgáló pályázati lehetőségek közül a 450 millió forintos civil és a 500 millió forintos kulturális keret már elérhető, míg a nemzetiségi táborokra fordítható 350 milliós forrásra jövő héttől lehet benyújtani a támogatási igényeket.

Ajánljuk még