logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ma kezdődnek az ünnepi programok – Emlékezzünk együtt 1956 hőseire

| Szerző: hirado.hu
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója alkalmából szombaton és vasárnap ünnepi rendezvénysorozat várja az érdeklődőket.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc központi rendezvényei október 22-én kezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel.

Október 22., szombat

A rendezvénysorozat szombat délután 2 órakor indul a hagyományos koszorúzással a Műegyetem épületénél, az 1956-os emlékműnél. Délután három órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet, ugyanezen a helyszínen.

A hagyományos fáklyás emlékmenet délután 4 órakor indult a Műegyetemtől. Az útvonal: Műegyetem–Szent Gellért tér–Szent Gellért rakpart–Várkert rakpart–Casino–Ybl Miklós tér–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Bem tér.

Délután 5 órakor Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet a Bem téren.

18:25-től egészen este 11 óráig fényfestés lesz a Külügyminisztérium épületén.

Szombaton és vasárnap a Külügyminisztérium épülete mellett a Budapesti Műszaki Egyetem K épületén és a Terror Háza épületén is fényfestés lesz.

Kapcsolódó tartalom

Október 23., vasárnap

A vasárnapi programsorozat reggel 9 órakor kezdődik az ünnepélyes zászlófelvonással a Kossuth téren. Délelőtt tíz órától egészen délután négyig látogatható az Országházban a Szent Korona. Az érdeklődők a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot is megtekinthetik.

Délelőtt fél 11-től adják át Zalaegerszegen a Mindszentyneumot. Az ünnepélyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Vasárnap ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum, és gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál.

A Külügyminisztérium épülete mellett a Budapesti Műszaki Egyetem K épületén és a Terror Háza épületén is fényfestés lesz.

Nemzeti ünnepünkön a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható. A pontos információkért érdemes felkeresni a kiválasztott múzeum weboldalát vagy közösségi oldalát.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából, az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartott megemlékezés 2021. október 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még