logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

TIM: Elkészült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa

Elkészült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa; a fűtési szezon végéig a közintézményeknél üzembe álló berendezések első darabja egy zalaegerszegi gyártó munkáját dicséri – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

A TIM tájékoztatása szerint a prototípust Palkovics László technológiai és ipari miniszter mellett a katasztrófavédelem szakemberei is szemügyre vették, és a vizsgálat tapasztalatai alapján biztonságos használatra alkalmasnak találták.

A TIM emlékeztet: a kormány egymilliárd forintos támogatással járult hozzá a magyarországi gyártókapacitás megerősítéséhez.

Az elhúzódó háború és a szankciós politika okozta drasztikus energiaár-emelkedés, ellátási nehézségek miatt az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs egyes állami épületek alternatív fűtési módokra való átállítását kezdeményezte. A TIM javaslata alapján konténerkazánok válthatják ki elsősorban bölcsődék, óvodák és iskolák, bentlakásos szociális otthonok gázfűtését. Az első körben munkába álló 400 berendezés felét Magyarországon állítják elő.

A szaktárca ismerteti: a gyártó 200 darab, többféle teljesítményű, fapelletet égető egységet készít és szállít le a következő hónapokban. Az eszközök időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetők, néhány nap alatt rendszerbe köthetők. A külföldi beszerzésből származó további berendezések várhatóan november végéig érkeznek meg Magyarországra. A gyártás, leszállítás üteméhez igazodva a TIM és a Belügyminisztérium közös munkacsoportja dönt majd arról, hogy melyik helyszínekre, milyen sorrendben telepítsék a korszerű konténerkazánokat.

A gyors és hatékony intézkedés a földgázfelhasználás mérséklésével hozzájárul az ország energiaellátás biztonságának fokozásához is. A program a későbbiekben újabb helyszíneken, szélesebb intézményi körre kiterjesztve folytatódhat – olvasható a minisztérium közösségi oldalán.

Ajánljuk még