Aktuális

Megnéztük a szállodát, ahol ingyen pihent a korrupcióba keveredett brüsszeli politikus

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Balázs: A következő két napban Brüsszelben kell helytállnunk

| Szerző: hirado.hu
A miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán rámutatott: az ársapka bevezetése egy újabb szankciót jelentene, amely veszélybe sodorná a kontinens energiaellátását és energiabiztonságát, valamint az árakat is tovább emelné.

A kétnapos EU-csúcs kapcsán úgy fogalmazott: „A tanácskozás középpontjában az ukrajnai háború, annak az európai energiaválságra és a gazdaságra gyakorolt hatása áll.”

Emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság szeptemberben hozta nyilvánosságra az uniós gázársapka tervét, amely előírná, hogy az unió csak egy előre meghatározott, maximalizált áron vásárolna földgázt.

Ugyanakkor Oroszország többször egyértelművé tette: ha az EU ársapkát vezet be, nem szállít több gázt a tagállamoknak.

Kapcsolódó tartalom

„A fő probléma, hogy Brüsszel a gázársapka intézkedésében két ellentmondásos célt próbál összemosni: az orosz gázszállítások csökkentését, amely egy szankciós cél, valamint az árak mérséklését, amely egy gazdaságvédelmi cél. Ezen intézkedés elfogadása több szempontból is tovább rontaná a már jelenleg is nehéz helyzetet” – írta Orbán Balázs.

Úgy véli, hogy maga az intézkedés valójában nem szolgálna gazdaságvédelmi célokat. Ezt szerinte jól mutatja, hogy az elmúlt hónapban, amikor az Európai Bizottság tisztségviselői utaltak az intézkedés bevezetésére, a piacok minden alkalommal idegesen reagáltak, és a gáz ára tovább emelkedett.

Rámutatott: Az infrastrukturális akadályok miatt Európa rövid távon csak korlátozott mértékben képes helyettesíteni az orosz gázszállításokat. Ráadásul egyes tagállamok – köztük Magyarország is – a korábbi, kommunista időkből olyan fizikai és infrastrukturális adottságokat örököltek, amelyeken rövid távon nem lehet érdemben változtatni.

Az orosz import csökkenése tehát szükségképpen emeli az árakat

– vélekedett.

Orbán Balázs úgy gondolja, hogy a tendencia megfordításához több gázra lenne szükség, amit azonban az orosz gázszállítások csökkentésével és az egyéb forrásokból érkező gáz árának korlátozásával értelemszerűen nem lehet megvalósítani, hiszen a tőzsdén senki sem kötelezhető az értékesítésre.

„Az ársapka bevezetése tehát tulajdonképpen egy újabb szankciót jelentene, amely veszélybe sodorná a kontinens energiaellátását és energiabiztonságát, valamint az árakat is tovább emelné. Óriási a vita a javaslat körül, nagy csata várható az ülésen. Magyarország nemzeti érdekeit meg kell védenünk: a következő két napban Brüsszelben kell helytállnunk” – zárta bejegyzését a politikus.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még