Fontos

Amerikai külügyi államtitkár: Örülünk, hogy az Északi Áramlat 2 egy fémdarab a tengerfenéken

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lendvai Ildikó nem fél attól, hogy Putyin beváltja a fenyegetéseit

| Szerző: hirado.hu
Nem tartja valós veszélynek a gázembargót a szocialista Lendvai Ildikó, aki azt fejtegette az ATV-ben, hogy Putyin úgysem zárja el az Európába vezető gázcsapokat. Szerinte a szankciók működnek.

Nem kéne megfúrni az uniós csomagot – üzente a magyar kormánynak Lendvai Ildikó az európai gázszankciók kapcsán. Az MSZP volt elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában részben elismerte, hogy Brüsszel gázársapkáról szóló javaslata akár veszélybe sodorhatja a hazai gázellátást, ám szerinte ez nem valószínű forgatókönyv, ezért nincs szükség az Orbán-kormány ellenállására.

Arra a felvetésre, hogy a szankció kivetése esetén Putyin valamennyi Európába érkező vonalon – akár a Török Áramlaton keresztül is – elzárhatja a gázt, Lendvai Ildikó úgy felelt: bár Oroszország többször fenyegetőzött a gázcsapok elzárásával, szerinte Putyin nem fogja beváltani az ígéretét, mert valamilyen mértékben rá van szorulva az európai piacra. „Nem hiszem, hogy Oroszország olyan rózsásan áll, hogy megfossza magát további bevételi forrásoktól” – állapította meg.

Lendvai érvelése azonban meglehetősen sántít, hiszen tény, hogy Oroszország az Ukrajna elleni invázió elindítása óta, mindössze fél év alatt 158 milliárd eurónyi bevételt könyvelhetett el energiahordozók exportjával.

Ez az összeg jóval magasabb, mint az oroszok tavalyi egész éves energiabevétele, pedig a nyugati országok szankciókkal sújtják az oroszokat. Vagyis nem igaz, hogy a szankciók térdre kényszerítik az orosz gazdaságot.

Kapcsolódó tartalom

Lendvai mégis úgy látja, ha az EU közös gázvásárlásnál marad, ha kollektíven lép fel az unió, az hasba lövi Putyin gázdiplomáciáját.

Ismert, az uniós gázársapka egy szankció lenne, amelynek célja az orosz gáz kiszorítása Európából. Az intézkedés a kormány szerint romba döntené Magyarország energiaellátást. Jelenleg van egy hosszútávú, kimondottan előnyös megállapodásunk Oroszországgal, a gáz akadálytalanul érkezik a Török Áramlaton keresztül.

Ársapka bevezetése esetén azonban fennáll a veszélye, hogy Oroszország beváltja a fenyegetését, és az összes vonalon leállítja az Európába érkező gázt.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még