logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk, mire figyeljen, mielőtt népszámlálási biztost engedne az otthonába

Figyelemfelhívást intézett a nézőihez az esetleges népszámlálási csalók kiszűrésére az M1 a Hírek plusz című műsorában. Aki online kitöltötte a népszámlálási kérdőívet és arról visszaigazolást is kapott, azt nem keresi fel számlálóbiztos. A számlálóbiztosok legkorábban október 20-tól, szerdától várhatók, náluk sorszámozott, névre szóló számlálóbiztosi igazolvány és a népszámlálás hivatalos logójával ellátott, „Népszámlálás 2022” feliratú nyakpánt lesz – közölték.

A számlálóbiztos azonosítására szolgál a számlálóbiztosi igazolvány, amely személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) együtt érvényes. Minden számlálóbiztosi igazolvány egyedi azonosítószámmal rendelkezik. A számlálóbiztosnak fel kell mutatnia az igazolványát, amikor felkeresi az adatszolgáltatót.

Az adatszolgáltató kérheti, hogy az őt felkereső számlálóbiztos igazolja magát személyét azonosító igazolvánnyal is. A számlálóbiztos nevét a népszámlálás teljes időszakában működő információs telefonvonalon (ingyenesen hívható zöldszámon: 06-80-080-143) is ellenőrizni lehet.

Kapcsolódó tartalom

A gyanús esetekben pedig célszerű lehet bejelentéssel a rendőrséghez fordulni. Ne feledjék, a KSH szerdáig meghosszabbította az online népszámlálást, addig tehát interneten is kitölthetik a kérdőívet.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még