logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bevallotta Márki-Zay Péter, hogy a baloldali pártok kampányára költötték az úgynevezett guruló dollárokat

Márki-Zay Péter egyértelműen beismerte, hogy a baloldali pártok választási kampányára költötték az Amerikából kapott dollármilliókat – írta az Origo. A portál hozzáteszi: a bukott miniszterelnök-jelölt a közösségi oldalán beszélt arról, hogy szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a külföldi pénzekből finanszírozta a kampányt. Márki-Zay Péter azt már korábban elismerte, hogy csaknem kétmilliárd forintot kaptak Amerikából – számolt be róla az M1 Híradó.

Bevallotta Márki-Zay Péter, hogy a baloldali pártok kampányára költötték az úgynevezett guruló dollárokat – számolt be róla az Origo. A bukott miniszterelnök-jelölt szokásos vasárnapi Facebook-videójában mondta azt, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) juttatott csaknem kétmilliárd forintból finanszírozták az óriásplakátokat, a Facebook- és más hirdetéseket.

És igen ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, ahhoz kellett egy nem pártos, párhuzamos civil kampány is, amit az MMM folytatott, az MMM finanszírozott, magyar nagy adományozók és külföldi magyar adományozók segítségével. Tudomásom szerint az Action for Democracy Korányi Dávid segítségével a kinti magyarok körében gyűjtötte össze azt az 1,8 milliárd forintot, ami nélkül, még ennyire komoly kampányt sem tudott volna folytatni az ellenzék” – fogalmazott korábban Márki-Zay Péter.

Bár Márki-Zay Péter heteken át tagadta, hogy megsértették volna a pártfinanszírozás szabályait, egy alkalommal mégis arról beszélt:

az ellenzék pártjainak választási kampányát közös számláról finanszírozták.

A baloldalt irányító Gyurcsány Ferenc DK-elnök a guruló dollárok ügyében többször is azt állította: nem volt tudomása a külföldről érkezett hatalmas pénzről. Pártja, a DK pedig abból egy fillért sem kapott.

Kapcsolódó tartalom

Egy időre azonban a főpolgármester szervezete, a 99 Mozgalom Egyesület is feltűnt a pénzelt szervezetek között.

Bár Karácsony Gergely megpróbálta letagadni, hogy jutott volna az általa alapított ernyőszervezetnek is a külföldi pénzekből, az Action for Democracy támogatotti listáján mégis szerepelt egy ideig a 99 Mozgalom.

Az Action for Democracy nevű amerikai civil szervezetről nemrég derült ki, hogy közvetlenül a választások előtt alapították az Egyesült Államokban, ügyvezetője pedig a magát szürke eminenciásnak nevező Korányi Dávid, Karácsony Gergely távozófélben lévő városdiplomáciai főtanácsadója, aki többnyire New Yorkban él, luxuskörülmények között.

Az Origo szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államokból máig ismeretlen adományozók jelentős pénzösszegekkel igyekeztek befolyásolni a magyar politikai életet, az országgyűlési választások kimenetelét.

A külföldről érkező, átláthatatlan támogatások nemzetbiztonsági kérdéseket vetnek fel, így a vonatkozó törvényt is újra kell gondolni – ismerte el az ATV egyik műsorában a baloldal egyik pártjának frakcióvezető-helyettese. A jobbikos Sas Zoltán közölte: a politikai tisztséggel járó közmegbízatásban Magyarország érdekének képviselete a legfőbb feladat, ezt pedig csak külső befolyástól mentesen lehet ellátni.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását a kormánypártok kezdeményezték még egy hónapja, mert szerintük durva beavatkozási kísérlet történt a magyar választásokba. Azóta a testület úgy döntött: a következő hetekben folyamatosan áttekintik a szolgálatok elemzésében felmerülő tényeket.

Az úgynevezett guruló dollárok ügyében sikkasztás és pénzmosás gyanújával a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomozásba kezdett ismeretlen tettes ellen.

Ajánljuk még