logo

Műsorújság

Rendkívüli

Hősi halottá nyilvánították Baumann Pétert, az Újbudán meggyilkolt rendőrt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új világ néven hiánypótló blog indul a hirado.hu-n

| Szerző: Kismarty Anna
Járai Judit neves külpolitikai újságíró, aki évekig tudosított az Egyesült Államokból, Olaszországból, Franciaországból, sőt a Közel-Keletről is. Most új blogot indított portálunkon, amelyen keresztül szeretné érzékeltetni a világban zajló események mindennapokra gyakorolt hatását. Járai Judittal beszélgettünk.

– Nemrégiben indult a blogod a hirado.hu online felületén Új világ néven. Mi késztetett az elindítására?

– Más formát is szerettem volna találni a műsorkészítésen kívül arra, hogy az emberek jobban megismerjék a külvilágot. Nekünk, magyaroknak erre nagyon nagy szükségünk van, hiszen egy kicsiny ország vagyunk, nyelvileg elszigeteltek, ezért nyitnunk kell a nagyvilágra, hogy el tudjuk helyezni magunkat benne.

– Te külföldi tudósító voltál, éveken keresztül éltél Amerikában. Mit gondolsz az ott zajló jelenségekről, gondolok az eltörlés kultúrájára (cancel culture) vagy a woke terjedésére? Mennyiben más ez az Amerika, mint amit te ismertél?

– Azóta más minden amióta a Biden-adminisztráció van. A woke maga a két évvel ezelőtti elnöki kampányban jelent meg. Ugye a cancel culture a kultúra, a történelem eltörlésére irányul, a woke, az ébredés pedig arra, hogy mindenki ráébred, mit kellett volna, mit kellene csinálni a történelemben. Ennek rendkívül kártékony hatásai vannak a társadalomra. Az átlag amerikai nevet is rajta. Nyilván ez a jelenség is ki fog fújni, ahogy a BLM- mozgalom (Black Lives Matter- A fekete életek számítanak) is elhalóban van. Ugyebár kiderült, hogy a BLM társelnöke Los Angelesben a fehérek lakta, exkluzív negyedben vett házat magának.

Lewis Hamilton brit autóversenyző a Black Lives Matter mozgalom által szervezett tüntetésen Londonban, 2020 júniusában (Forrás: Twitter)

De tavaly például kormányzóválasztás volt Virginiában, és a demokrata párti politikus helyett  republikánus kormányzó nyert, aminek egyik oka a Biden-adminisztráció gyatra teljesítménye volt, másrészt pedig az Észak-Virginiában kirobbant iskolai botrány. Kiderült, hogy az általános iskolai gyerekeket érzékenyítették, azaz a homoszexualitásról, transzneműségről tartanak nekik előadást a szülők tudta nélkül. Óriási volt a felháborodás, a szülők elmentek a Capitolium elé is, amihez mások is csatlakoztak, mivel kiderült, hogy mindez több államban is előfordul. Az igazságügyi miniszter, Merrick Garland elrendelte az FBI-nak, hogy a tüntetőket figyelje meg, mivel belföldi terroristáknak minősülnek. Az egyik közép-nyugati republikánus képviselő fel is háborodott, mivel ő az egykori Szovjetunióból származik, és azt mondta, hogy ő ilyet utoljára ott látott. Később Merrick Garland a hatalmas felháborodás miatt kénytelen volt visszavonni az utasítást. Ennek ellenére ebből azért elég sok következtetést le lehet vonni, leginkább azt, hogy mérhetetlenül nagy kárt okoz mind a woke, mind az eltörlés kultúrája. Épp a napokban derült ki az, hogy egyes laktanyákat is átneveznek, amennyiben a nevük kötődik a polgárháborús időszakhoz.

– Magyarországon ezek az őrült eszmék nem igazán terjednek? Mi lehet az oka?

– A magyar társadalom sokkal kompaktabb, homogénebb, mint az amerikai. Sokkal józanabbak is vagyunk.

– Novemberben időközi választás lesz az Egyesült Államokban. Befolyásolhatja ezeknek a jelenségeknek a terjedését, esetleges gyengülését egy republikánus győzelem?

– Meglátjuk, de akárhogyan is lesz, két évig még Joe Biden lesz az elnök. Érdemes megemlíteni, hogy a Wall Street Journal hozta le egy nővér történetét, akit 39 év után dobtak ki az állásából, mert a kötelező továbbképzésének volt egy olyan kurzusa, amelynek az a címe, hogy Rejtett előítéletesség. Ennek az a lényege, hogy a fehér ember lehet, nem is tud róla, de rejtetten előítéletes. Azért mert fehér ember és a fehér bőr privilégium. Ez a dallasi nővér azt mondta, hogy nem hajlandó ebből vizsgázni, mivel soha nem tett különbséget őslakosok, afroamerikaiak vagy fehér bőrűek között.

– Ezek a történetek mennyire jelennek meg a sajtóban?

– Nyilván a New York Times nem kapja fel ezeket a történeteket, de a helyi rádiók nem baloldaliak. Sok elemzés szól arról, hol van itt a szabadság?

– Kanye West a napokban A fehér életek számítanak című pulóverben jelent meg a nyilvánosság előtt. Egy fekete rapper üzent a világnak. Nagy a felháborodás a tengerentúlon?

– Ki is kezdték őt. Ilyen szélsőbaloldali folyamatokra óhatatlanul radikális jobboldali válasz fog érkezni előbb-utóbb. Egyébként a feketék egy része sem ért egyet ezekkel a butaságokkal. Normális ember azt mondja, hogy minden élet számít, nemcsak a fehéreké vagy feketéké. Az már más kérdés, hogy a médiában, illetve a felsőoktatásban eluralkodott ez az butaság. Magyarországon tanít, az MCC-ben (Mathias Corvinus Collegium) Peter Boghossian liberális filozófus is, aki a Portland Állami Egyetem korábbi oktatója volt. Boghossian arra hivatkozva mondott fel, hogy az egyetem társadalmiigazságosság-gyárrá alakult, elfojtva a véleményszabadságot és a tudomány szabadságát. A déli egyetemeken – kivéve Kaliforniát – más a helyzet.

– Hogyan hat mindez Európára?

– Sajnos ezek a butaságok átcsorognak a kontinensre. Európa immunrendszere jelen pillanatban igen gyenge, nemcsak az egyre emelkedő energia- és gázárak miatt, hanem valóban jelentős kulturális változások vannak. Egy hanyatlóban levő európai kultúrára telepszik rá egy erős, expanzív muzulmán kultúra, a bevándorlók kultúrája.

– Új világrend van születőben, nagyhatalmak feszülnek egymásnak a globális térben. Európának van esélye a túlélésre?

– Persze, hogy van. A baj az, hogy az európai uniós politika igen vacak. Régen a nagy országoknak karizmatikus, vízióval rendelkező állam- és kormányfői voltak, mint Helmut Kohl vagy Francois Mitterrand, aki ráadásul baloldali politikus volt. Ezek az államférfiak hiányoznak a nagyhatalmak éléről.

Járai Judit blogja az alábbi címen érhető el: https://ujvilagblog.hu/

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még