logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Emléktáblát avattak Schell József Antal vadászfestő tiszteletére

Halálának 52. évfordulóján emléktáblát avattak báró Schell József Antal (1900-1970) vadászfestő, grafikus tiszteletére hétfőn Budapesten egykori lakóháza, az Andrássy út 1. számú ház falán.

Amikor 2018-ban megkezdődött a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás előkészítése, a szervezők egyik célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a magyar vadászati kultúra nagy alakjaira – emlékeztetett az emléktábla ünnepélyes avatásán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője.

Mint hozzátette, ennek a törekvésnek a jegyében a világkiállítás életműsorozatában újra kiadták Schell József Antal „Megint ősz lesz!” című kötetét. Szintén a rendezvénysorozathoz kapcsolódva, 2021 szeptemberében a somogyi Lábodhoz tartozó Nagysalléri Gazdálkodási és Turisztikai Központban parkot is avattak a művész tiszteletére.

Ifjabb Schell József, az alkotó fia felidézte, hogy édesapja éppen 52 évvel ezelőtt hunyt el.

A család az Andrássy (akkor Népköztársaság) úti ház negyedik emeletén lakott, Schell József Antal ott alakította ki műtermét is, ahol a reggeli napfénynél szerette megfesteni akvarelljeit, olajképeit – emlékezett.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője és ifjabb Schell József, báró Schell József Antal fia a Schell család tagjaival a néhai vadászfestő, grafikus egykori lakóházán, az Andrássy út 1. szám alatti épületen felavatott emléktábla avatása után (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ifjabb Schell József hozzátette, lakásukban a kor legtöbb neves vadásza, vadászírója megfordult, mások mellett apja gyermekkori barátja, Széchenyi Zsigmond is.

Koncz István, a Nimród Vadászújság szerkesztőbizottságának tagja, a Vadász Könyvklub Egyesület elnöke felidézte, hogy

Schell József Antal munkáival először Széchenyi Zsigmond Ahogy elkezdődött című kötetében találkozott még fiatalon;

ezt követően alkalma nyílt az alkotóval személyesen is találkozni Andrássy úti otthonában.

Emléktáblája alatt mostantól naponta járókelők ezrei sétálnak majd el, közülük remélhetően minél többen megismerkednek majd Schell József Antal életművével – mondta el Koncz István.

Ajánljuk még