logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nappal még pólóban is lehetünk, de már elkezdődött a fűtési szezon

| Szerző: hirado.hu
Október 15-e a fűtési szezon hivatalos kezdete, ugyanakkor már szeptemberben is voltak olyan hűvös napok, amikor sokan befűtöttek esténként. Európát energiaválság sújtja, így egyre többen váltanák ki a gázfűtést, sokan fával tüzelnek majd a télen. A hatósági áras tűzifa után továbbra is nagy a kereslet, így most növelik a fakitermelési kapacitást – hangzott el az M1 Híradójában.

 

„Továbbra is fokozott az érdeklődés a lakossági tűzifaprogrammal kapcsolatosan. Az alföldi erdők hozami lehetőségein túlmutat a lakosság érdeklődése, ezért a cégcsoporton belül átszállításokat szerveztünk” – mondta Pusztai Virág, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet megbízott igazgatója.

A Nyírerdő Zrt. korábban alakította ki a nagycserei MÁV-rakodón ezt a fogadópontot. Az elmúlt napokban már meg is érkeztek az első tűzifával teli vagonok.

„A tűzifaprogram első napjaiban 59 ezer köbméter volt a legnagyobb és 3000 köbméter a legalacsonyabb napi igény”

– emelte ki Nagy István agrárminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Hatalmas az érdeklődés  a tűzifaprogram iránt. Egyes térségekben ez akár a korábbi évek igényeinek a többszörösét is jelenti, ezért volt szükség a kapacitás növelésére – erről beszélt egy internetes videóban az agrárminiszter.

Növelték a termelési kapacitást az állami erdőgazdaságok a tűzifaprogram keretein belül megnövekedett igények kiszolgálására. A fokozott érdeklődést jól jelzi, hogy míg tavaly januártól szeptember végéig az állami erdőgazdaságok 500 ezer köbméter vastag fát értékesítettek addig a tűzifaprogram keretében három hét alatt jelentkezett ugyanekkora mértékű lakossági igény. Idén októberig 125 ezer köbméterrel több tűzifát értékesítettek az állami erdőgazdaságok, mint tavaly” – hangsúlyozta az agrárminiszter.

A tűzifaprogramot az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság enyhítésére indította a kormány. Országszerte 152 ponton lehet személyesen, telefonon és e-mailben igényelni hatósági áras tűzifát. Egy-egy erdei köbméter így több ezer forinttal is olcsóbb a piaci árnál.

Idén sokan már a nyár elején gondoskodtak a tüzelőről. Bár hivatalosan a fűtési szezon október 15-től kezdődik, az országban sokan már korábban befűtöttek esténként.

Kapcsolódó tartalom

A katasztrófavédelem évről évre felhívja a figyelmet a helyes tüzelés szabályaira és a fűtőberendezések ellenőrzésére is.

A karbantartás rendszerességén van a hangsúly, csakúgy mint a kéményseprés rendszerességén. Tehát gázüzemű készülékek esetében kétévente kell hogy érkezzen a kéményseprő, míg a vegyes tüzelésű kályhákhoz, kandallókhoz kapcsolódó kémény tisztításához pedig évente kell hogy érkezzen a kéményseprő” – emelte ki Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Fontos a szén-monoxid- és füstérzékelő berendezések beszerzése is. A készülékek számtalan alkalommal mentettek már életet.

A kiemelt kép illusztráció, a képen: közmunkások pakolják a rászorulóknak szánt tűzifát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, 2015. január 15-én. (MTI Fotó: Balázs Attila)

Ajánljuk még