logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Agrárminisztérium: Növelték a termelési kapacitásaikat az állami erdőgazdaságok

A Tűzifaprogram iránt hatalmas az érdeklődés, amely egyes térségekben akár a korábbi évek igényeinek többszörösét jelenti, ezért növelték a termelési kapacitást, valamint átcsoportosítanak az állami erdőgazdaságok a lakossági igények kielégítése érdekében – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szombati közleménye szerint.

A miniszter rámutat: a növekedést jól jelzi, hogy míg 2022-ben szeptember végéig az állami erdőgazdaságok 500 ezer köbméter vastag fát értékesítettek, addig a szeptember 19-én indult Tűzifaprogram keretében 3 hét alatt jelentkezett ugyanekkora mértékű lakossági igény.

A kezdeményezés indulásakor 59 000 köbméter volt a legnagyobb és 3000 köbméter a legalacsonyabb napi igény. Idén októberig már 125 ezer köbméterrel több tűzifát értékesítettek az állami erdőgazdaságok mint tavaly

– tette hozzá.

Kifejtette, mivel több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, folyamatosak az országon belüli átcsoportosítások. Így jut 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba az első ütemben.

Kapcsolódó tartalom

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel, és már a következő vagy az azt követő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 80 százalékot.

A miniszter a lakosság türelmét kérte azért, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki az állami erdőgazdaságok, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára. A legrászorulóbbakat az erdőgazdaságok előre sorolják.

Az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget – emelte ki a miniszter.

Hozzátette:

A Tűzifaprogram keretében garantáltan a hatósági áron juthat tüzelőhöz a lakosság. Az állami erdőgazdaságok a lakosság kiszolgálása mellett az energetikai szektornak, az erőművek számára is biztosítják a távfűtéshez szükséges tűzifát.

Az állami erdőgazdaságok kérik a vásárlókat, hogy a rendelés előtt győződjenek meg arról, hogy mekkora mennyiséget jelent a 10 köbméter hengeres faalapanyag, valamint, hogy van-e alkalmas berendezésük és tárolóhelyük a fogadására.

Kapcsolódó tartalom

A folyamatos és zökkenőmentes kiszolgálás érdekében pedig fontos, hogy az értesítés után átvegyék és elszállítsák a tűzifát. Gondolják át továbbá, hogy valóban részt akarnak-e venni a programban, hogy a számos lakossági megrendeléslemondás elkerülhető legyen.

Az állami erdőgazdaságok folyamatosan szolgálják ki a lakossági igényeket

– hangsúlyozza a szaktárca közleménye.

Kapcsolódó hírek

A közösségi médiában történő tűzifavásárlás kockázataira figyelmeztet a Nébih
A tűzifa iránti nagy kereslet miatt a csalók is aktívabbá váltak, de a hivatalos hirdetőfelületeken jelentősen szűkült a mozgásterük, ezért egyre többen jelennek meg a Facebook Market Place nevű felületén – <a href="https://portal.nebih.gov.hu/-/ne-a-facebookrol-rendeljen-tuzifat-">hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.</a>
Belföld
Zavartalanul működik a hazai tűzifaprogram – mindenki hozzájut az igényelt mennyiséghez
Itthon zavartalanul működik a tűzifaprogram annak ellenére, hogy soha nem látott mértékű igény jelentkezett a hatósági áras tűzifára – közölte az agrárminiszter. Nagy István azt is mondta: az óriási kereslet miatt átcsoportosítják az embereket és a gépeket, hogy növelni tudják a fakitermelés intenzitását. Hangsúlyozta, hogy mindenki hozzá fog jutni az igényelt mennyiségű hatósági áras tűzifához – számolt be róla az M1 Híradó.
Belföld
Nagy István: Zavartalanul zajlik a tűzifaprogram
Zavartalanul zajlik a tűzifaprogram az országban, minden erdőgazdaság erejét megfeszítve azon dolgozik, hogy kielégítse a lakossági igényeket – mondta az agrárminiszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Belföld

Ajánljuk még