Rendkívüli

Korrupciós botrány Brüsszelben: az EP felfüggesztette két képviselő mentelmi jogát

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pénteken is tüntettek az oktatásért

| Szerző: hirado.hu
Több iskolában és óvodában sztrájkoltak pénteken a pedagógusok, és folytatódtak a figyelemfelhívó megmozdulások is. Az ágazatban közben minden idők legnagyobb mértékű béremelését jelentette be a kormány, a pedagógusok átlagbére 2025-re várhatóan bruttó 777 ezer forint lesz.

Sztrájkkal és demonstrációval hívták fel a figyelmet a közoktatásban dolgozók bérhelyzetére pénteken az ország több pontján. A fővárosban a Széll Kálmán téren tartottak reggel flashmobot, valamint a Móricz Zsigmond körtéren demonstráltak, míg Debrecenben és Tiszaújvárosban diákok alkottak élőláncot, emellett több fővárosi és vidéki intézményben – például Kecskeméten, Tatán, Zalaegerszegen, Győrben és Pécsen – sztrájkkal tiltakoztak a pedagógusok.

A tanári szakszervezetek a munkaterheik csökkentését és a bérük emelését követelik. Délután a fővárosban a Hősök terére várják a tiltakozókat.

A béremelés egyébként már a küszöbön áll, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a korábbi vállalásnál jóval nagyobb mértékben fogják megemelni az oktatásban dolgozók fizetését.

Amint meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról, minden idők legjelentősebb béremelését hajtja végre a kormány: 2023-ban 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig további 29-30 százalékkal emelik a pedagógusok bérét.

Mindez azt jelenti, hogy a pedagógusok fizetése 2025-re el fogja érni a diplomás átlagbér 80 százalékát. Gulyás Gergely közlése szerint az emelések következtében a pedagógusok bruttó átlagbére 777 673 forint lesz.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még