logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Továbbra is sok a tisztázatlan kérdés a baloldal kampánypénzei körül

| Szerző: hirado.hu
Nem lát kivetnivalót Karácsony Gergely korábbi városfejlesztési tanácsadója abban, hogy az általa vezetett szervezet milliárdokkal támogatta Márki-Zay Péter kampányát. Korányi Dávid az egyik közösségi oldalon azt állítja, az Action for Democracy csupán a diaszpórában élő magyarok adományát juttatta el a baloldal volt miniszterelnök-jelöltjének egyesületéhez. Néhány hete Márki-Zay Péter árulta el, hogy a mozgalma Amerikából csaknem kétmilliárd forint támogatást kapott – számolt be róla az M1 Híradó.

„A menekültek vagy a természeti katasztrófa által sújtottak határokon átívelő megsegítése mintájára miért ne segíthetne egy amerikai vagy lengyel, demokrácia iránt elkötelezett polgár bajba jutott magyar vagy brazil testvérein” – így magyarázta szerdai posztjában az Action for Democracyt vezető Korányi Dávid, miért támogatták a kampányban Márki-Zay Péter szervezetét – idézte fel az M1 Híradó. Karácsony Gergely nemrég leköszönő városdiplomáciai tanácsadója a bejegyzésben arra utalt: teljesen természetes, hogy a 2022-ben az Egyesült Államokban alapított NGO pénzt küldött a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM). Szerinte azzal sincsen semmi gond, hogy ezt a kampányidőszakban tette, mert – ahogy fogalmaz – „mikor máskor kellene”.

Korányi egyúttal azt is állította: az MMM-et csak a diaszpórában élő magyarok összeadott pénzéből támogatták.

Csakhogy az összeg, amire Korányi Dávid a diaszpórában élő magyarok adományaként utal, összesen 1,8 milliárd forint. Erről Márki-Zay Péter beszélt korábban, amikor elszólta magát az Egyesült Államokból érkező dollármilliókról. A bukott miniszterelnök-jelölt később nem is titkolta, hogy a pénzt politikai célokra fordították.

Az egykor Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadójaként dolgozó Korányi Dávid vezette Action for Democracy által támogatottak között egy időre a főpolgármester szervezete, a 99 Mozgalom Egyesület is feltűnt. Az viszont máig nem derült ki, hogy Karácsony Gergelyék mennyi pénzt kaphattak a Városházán főtanácsadóként dolgozó, de New Yorkban élő Korányi Dávid közbenjárása révén.

Kapcsolódó tartalom

Az úgynevezett guruló dollárok miatt sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdett nyomozásba a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalta már az ügyet, a hatályos magyar szabályozás értelmében ugyanis egyetlen párt sem fogadhat el névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgárságú természetes személytől vagyoni hozzájárulást. A politikai tevékenységet folytató civil szervezetek esetében azonban nincs ilyen korlátozás. Szakértők szerint így

felmerülhet a tiltott pártfinanszírozás, ha a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül a baloldali miniszterelnök-jelölt kapmányát külföldről pénzelték.

Kapcsolódó tartalom

Márki-Zay Péter kedden az ATV műsorában ugyan tagadta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság kezdeményezésére titkosszolgálati vizsgálat folyna a külföldi kampánypénzek miatt, és szerinte ők minden törvényt betartottak, ám az Origo most arról ír: árulkodó, hogy a baloldali kampányplakátokon a pártlogók mellett egyetlen civil szervezetként a Mindenki Magyarországa Mozgalmat is fel kellett tüntetni. „A külföldről érkezett dollármilliók minden bizonnyal bekerültek a baloldal összesített kampánykasszájába” – fogalmaz a portál.

Ajánljuk még