logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – A Nyugat a saját propagandája hatása alá került

| Szerző: hirado.hu
A szankciók és az atomháború lehetősége is téma volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Réz András filmesztéta, író, Bayer Zsolt író, publicista és Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója voltak.

Lánczi Tamás azzal indította a beszélgetést, hogy a szankciókat kiterjesztették az energiára, annak ellenére, hogy már a háború elején világos volt: az ilyen jellegű intézkedések jobban sújtják Európát, mint az oroszokat.

Réz András szerint emögött cselekvéskényszer állt. A filmesztéta úgy véli, hogy pánikban cselekedett az unió és nem gondolt hosszú távra. Nem nehéz átlátni a következményeket, de ennek ellenére is valószínűnek tartja, hogy meghosszabbítják a szankciókat. Pánikban felborítják az életet, a piacot és mindent, de nem tudnak visszatérni a normális élethez.

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója arra mutatott rá, hogy Angela Merkel birtokában voltak olyan dokumentumok, amelyek egy esetleges energiaválságról szóltak, de ez nem azt jelenti, hogy az unió nem látta át teljesen a helyzetet. Ilyen esetre, ami Ukrajna megtámadását jelenti, nincsenek vészforgatókönyvek, annyira abnormális már maga a felvetés is. Az orosz támadás után nem várhattuk, hogy Európa tétlenül üljön.

Bayer Zsolt szerint farizeus Brüsszel hozzáállása. A publicista felvetette: hogyan fér össze, hogy már az orosz vécépapírt is szankcionálják, de a gyémántkereskedelemre azt – belga nyomásra – nem terjesztik ki?

A belga miniszterelnök pontosan azt az érvrendszert használja ennek mentegetésére, amire Orbán Viktor figyelmeztetett az energia kapcsán korábban.

Fodor Gábor szerint a szankciókra szükség van, de nincsenek jól alkalmazva, például nem lett volna szabad kiterjeszteni az energiára. Európa nem ülhetett a babérjain.

Réz András szerint a döntéshozók körül kellene lenniük olyanoknak, akik átlátják, hogy az ilyen morális alapon meghozott döntések milyen következményekkel járnak.

Minden bizonnyal számos lehetőség állt rendelkezésre, ennek ellenére a szankciókat választották.

Bayer Zsolt rámutatott arra, hogy a korábbi prognózisokkal szemben az orosz gazdaság nem úgy esett vissza, ahogy várták, sőt jó sokat kerestek az energiahordozók drágulásával.

Réz András szerint sokan a saját propagandájuk hatása alá kerülnek, ezzel mindent szétrugdosnak, és ők maguk idézik elő azokat a változásokat, amelyeket elszenvednek.

Bayer Zsolt arról beszélt, hogy az orosz mellett van amerikai és nyugati propaganda is. Putyin évek óta mondogatja, hogy a Nyugat rá akarja erőltetni a saját életmódját az oroszokra. John Bolton, az amerikai nemzetbiztonság korábbi tanácsadója a napokban arról beszélt, hogy Putyint le kell váltani, méghozzá úgy, ahogyan az a harmadik világban szokás.

Szó szerint azt mondta, hogy Oroszország dolga a Nyugatot szolgálni. A publicista szerint Putyin minden mondatát alátámasztotta Bolton nyilatkozata.

Fodor Gábor szerint a józan nyugati embereknek nem ez a hozzáállása Oroszországhoz, és Bolton nincs jelenleg semmilyen pozícióban. Az amerikai elnökkel kapcsolatban jogosan felvethetőek kritikák, és nem látszik, hogy lenne körülötte egy jó csapat, amelyik igazgatja őt. Ráadásul a szégyenletes afganisztáni kivonulás is sokat rontott az USA renoméján.

Réz András emlékeztetett: Macron az atomháborúról szólva azt mondta, hogy Franciaország ki fog belőle maradni. A morális tiltakozás rendben van, de meddig lehet ebben az ügyben elmenni? – tette fel a kérdést. Atomháborúról még ’62-ben sem beszélgettek így.

Bayer Zsolt szerint hihetetlen, hogy

az atomháború napi téma, amiről úgy beszélnek, mintha egy hétköznapi dolog lenne.

Fodor Gábor szerint is hajmeresztő ez, de szerinte a nyugati politikusok azért beszélnek erről, mert Putyin ezzel fenyeget.

Ajánljuk még