logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kampánybotránya után Márki-Zay felsorolta a baloldal további támogatóit

| Szerző: hirado.hu
Ártatlanságát akarja bizonyítani, de elszólásaival saját maga alatt vágja a fát Márki-Zay Péter, aki a botrányos külföldi finanszírozás kirobbanása után most név szerint felsorolta a baloldal támogatóit. Az ATV-nek nyilatkozva a politikus gyakorlatilag nyíltan vállalta, hogy Soros György, Simicska és a norvég állam is finanszírozta a baloldalt.

A külföldi pénzcsapok elzárása miatt aggódik Márki-Zay Péter. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként sérelmezte, hogy a Fidesz-kormány el akarja zárni a baloldal kampányfinanszírozásait. Szerinte az ellenzék magyarországi támogatói már nem mernek pénzt adni a baloldalnak, mert a kormány „kicsinálja” őket. Márki-Zay azonban attól fél, hogy a jövőben a külföldről érkező támogatásoktól is elesnek.

Úgy fest, a politikus egyre jobban belegabalyodik a magyarázkodásba, mert miközben tisztázni akarja a baloldalt a vádak alól, nyilatkozatai rendre bizonyítják, hogy nagyon is függenek a külföldi támogatóktól.

Tisztességes elszámolással zártuk a kampányt” – jelentette ki, ám ugyanebben a beszélgetésben egyúttal el is ismerte, hogy az elmúlt évek során mégiscsak érkeztek hozzájuk külföldi források.

Nem véletlen volt az, hogy a Fidesz, Orbán Viktor legfőbb ellenfelei Soros, Simicska és a norvég állam volt, mert azt azonosították be, hogy az ellenzék potenciálisan kaphat valami kicsike finanszírozást ezekről a helyekről

– fogalmazott.

Mint ismert, a legutóbbi választási kampány idején milliárdos nagyságrendben kapott pénzt az egyesült Államokból a baloldal. A magyar jogszabályok tiltják a pártkampányok külföldi kampányfinanszírozását, Márki-Zay Péter azonban augusztusban elszólta magát a törvénytelenségről,

ezzel minden idők egyik legnagyobb hazai politikai botránya robbant ki.

Az általa említett „kicsike” támogatás egyébként azt jelenti, hogy csak a mostani kampányban százmilliókat kaptak az Action for Democracy nevű amerikai szervezeten keresztül. Azóta kiderült, összességében többmilliárdos támogatást zsebelt be a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM).

Márki-Zay Péter a mai napig azzal védekezik: legálisan kapták a pénzt, mert az MMM nem párt, hanem civil mozgalom. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a forrásokat kampánycélokra fordították, nem véletlen, hogy az ügyben nyomozást indított a rendőrség, majd a nemzetbiztonsági bizottság is tárgyalt róla, aminek az lett az eredménye, hogy a titkosszolgálatot is bevonták.

Kapcsolódó tartalom

Közben nyilvánvalóvá vált az is, hogy a milliárdokkal együtt jelentős politikai befolyás is érkezett Amerikából.

Nem én döntöttem a napi kampánykérdésekben, hanem a már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők, akiket a Karácsony-stábból örököltünk” – szólta el magát a külföldi irányításról nemrég Márki-Zay, aki többek közt Wesley Clark nyugalmazott amerikai tábornokkal is konzultált a kampányban.

Márki-Zay mellett korábban Kunhalmi Ágnes szintén bevallotta, hogy külföldi kampányszakértők gyakoroltak nyomást rájuk, szerinte volt egy saját MMM-es tanácsadói kör magyar és külföldi tanácsadókkal, akik „az utolsó körben is a putyinozó plakátokat erőltették”.

Kapcsolódó tartalom

A támogatást küldő Action for Democracy szervezet igazgatója amúgy az a Korányi Dávid volt, aki főtanácsadóként segítette Karácsony Gergelyt, és aki a Bajnai-kormányban államtitkár volt.

Orbán Viktor kormányfő korábban a Kossuth Rádióban úgy reagált a botrányra: nehéz együttműködni olyan emberekkel, akik nem urai a saját akaratuknak, hanem valaki másnak a kottájából játszanak. A miniszterelnök szerint

hiba lenne, ha a kormány az ellenzékkel való együttműködésre alapozná az ország a politikáját, mert ők egyszerűen nem urai saját maguknak.

Amerikából fizetik őket, aki fizet, az rendeli a nótát, ezzel kell élnünk, most ilyen ellenzékünk van” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még