logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energiajogász: Nem veszélyezteti hazánk energiabiztonságát az ukrán áramszállítás leállása

| Szerző: hirado.hu
Olyan informatikai fejlesztések valósultak meg a nyáron, amelyek lehetővé teszik, hogy szükség esetén azonnal lekapcsolja Magyarországról az ukrán villamosenergia-hálózatot. Igaz, komoly áramlás jelenleg sincs Ukrajna felől – hangsúlyozta Tóth Máté energiajogász, tehát hazánkat a mostani leállás nem érinti.

Ukrajna leállította az áramszállítást Európába az elmúlt napok támadásai miatt, amelyek elsősorban az ország energetikai létesítményeit célozták. Jelenleg Moldova, Románia, Szlovákia és Lengyelország kap ukrán áramot.

Tóth Máté energiajogász a Ma reggel című műsorban kifejtette:

Európában a villamosenergia-hálózatokat korábban összekapcsolták, Ukrajna viszont az orosz hálózat része volt. A háború kezdete után erről leváltak, és gyorsított ütemben harmonizálták a rendszerüket Európával. Ugyanakkor beépítettek fékeket is, hogy ha valamiért az ukrán áram kiesik, ne omoljon össze a rendszer.

Most, hogy komoly támadások érték Ukrajnát, megszűnt a szállítás. Ukrajna sokkal több áramot termel, mint amennyire szüksége van, éves szinten mintegy ötvenezer megawatt energiát állít elő, ami rengeteg, hiszen húszezerre van szüksége – magyarázta az energiajogász. Hozzátette, Ukrajnának négy nagy atomerőműve van, ezek közül a zaporizzsjai már az orosz hálózatra termel, ám rengeteg hő- és vízerőműve is van.

A burstini hőerőmű önmagában kétezer megawatt villanyt termel – emelte ki a szakember, összehasonlításképp megjegyezve: Magyarország ma reggel például ötezer-négyszáz megawattot használt, ebből négyezer a saját termelésű.

Magyarországot négy vezeték kapcsolja össze Ukrajnával, de ha ott valami baj történik, az sem „húzza el” a magyar rendszert – folytatta Tóth Máté. Felidézte: olyan informatikai fejlesztések valósultak meg a nyáron, amelyek lehetővé teszik, hogy szükség esetén azonnal lekapcsolja Magyarországról az ukrán villamosenergia-hálózatot. Igaz, komoly áramlás jelenleg sincs Ukrajna felől – hangsúlyozta az energiajogász. Tehát hazánkat a mostani leállás nem érinti.

Jelentős érintettsége van azonban Romániának, Szlovákiának és Lengyelországnak, bár az összekapcsoltság miatt Németország is tud Ukrajnától áramot vásárolni – főzte hozzá az energiajogász.

Kitért arra is, hogy „a magyar lakosság szerencsés helyzetben van, a rezsicsökkentés kivédi az áremelkedést, miközben Nyugat-Európa energiapiacai megkergültek, és elképesztő drágulást látunk”. Magyarországon a hatósági árak védik a lakosságot, mind a villamosenergia, mind a földgáz tekintetében a lakossági ár a legalacsonyabb az egész unióban – hangsúlyozta Tóth Máté. Leszögezte: emögött a „kényelmes helyzet” mögött nagyon komoly szabályozás van.

Kapcsolódó tartalom

„Magyarország magabiztosan megy neki a következő időszaknak az árszínvonal tekintetében” – vélte a szakember.

Ajánljuk még