Aktuális

Megvannak a hatos lottó nyerőszámai

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jelentősen nőttek az árak a használtautók piacán

A meghirdetett autók átlagárai 4,62 millió forintra nőttek idén a harmadik negyedévben, miközben 2020 elején még 2,5 millió forinton, majd 2021 végén valamivel 4,5 millió forint felett álltak – közölte a Használtautó.hu kedden az MTI-vel.

A közleményben tájékoztattak arról, hogy szeptemberben a július-augusztusi átlaghoz mérten 10 nappal 46,8 napra nőtt az autók átlagos értékesítési ideje, amire legutóbb 2019-ben volt példa. 2020-ban átlagosan 42 nap, 2021-ben 38,9 nap volt az eladási idő – emlékeztettek.

Rámutattak: az új autók piaca 9,3 százalékkal csökkent az első háromnegyed évben, a használt autók importja pedig a nyártól szintén visszaesett. A használt autók importja augusztusban 11 százalékkal, szeptemberben már 22 százalékkal maradt el az előző évtől – fejtették ki a Datahouse adataira hivatkozva.

A portál jelezte, hogy a legolcsóbb, 500 ezer forint alatti szegmens kínálata és kereslete egyre csökken, ahogyan az 1 és 1,5 millió forintig autót remélők és kínálók köre is. A legtöbb vevő továbbra is 1,5-3 millió forint között szűr. A 3-5 millió forint közötti ársávban érdeklődők aránya az év első felében némiképp nőtt, ahogyan az 5-10 és a 10-20 millió forint között nézelődőké is.

Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője a közlemény szerint elmondta, hogy a korábbi prognózisok valósággá váltak, az autó luxuscikké válik. Az olcsóbb árkategóriákban egyre többen gondolkoznak a személygépkocsi kiváltásán – tette hozzá.

A szakember szerint a kereslet csökkenésével és a használtautó-piac kínálatbővülésével az árak emelkedése legfeljebb lassulni fog, megállni nem.

Kapcsolódó hírek

TIM: Gyorsan bővül a tiszta és csendes járműállomány
Minden eddiginél gyorsabban bővül a tiszta és csendes járműállomány Magyarországon; idén szeptember végéig csaknem ugyanannyi zöld rendszámot adtak ki, mint tavaly egész évben – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook oldalán kedden.
Belföld
Repülő autót teszteltek Dubajban - FOTÓK
Az XPeng Motors kínai elektromos járműgyártó X2 nevű kétüléses repülő autója a városi közlekedésre tervezett. Most ezzel 130 kilométer/órás sebességgel is haladni képes járművel tesztrepülést hajtottak végre. A művelet során az utasok nélküli jármű felemelkedett, majd hosszabb időn át egy helyben lebegett.
Külföld

Ajánljuk még