Időjárás

A tél leghidegebb időszaka állhat előttünk, akár mínusz 10 fok is lehet

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Átadták a Göbös-majori Ökoturisztikai Központ legújabb fejlesztését

Az Agrárminisztérium közlése szerint átadták a Göbös-majori Ökoturisztikai Központ legújabb fejlesztését.

 

A közlemény szerint az állami erdőgazdaságok legfontosabb feladata a rájuk bízott erdőterületek gondozása mellett a környezettudatos szemléletformálásban, a környezeti kultúra fejlesztésében való részvétel is.
A Vadásznap keretében Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár adta át az Ökoturisztikai Központ Erdei Iskolájának szálláshely bővítő beruházását, amely elsősorban a fiatal generációknak szól – írták.

A szaktárca felidézte: 1980-ban európai léptékben is az elsők között alakult Magyarország első erdei iskolája a Pilisi Parkerdőben, amelyet azóta közel negyven új intézmény követett. Napjainkra az erdőgazdaságok minden évben mintegy százezer gyereket fogadnak erdei iskoláikban, ezzel az egyik legfontosabb és legnagyobb hazai környezeti nevelési hálózatot működtetik.

Kitértek arra is, hogy az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszó, aktív szabadidő eltöltését lehetővé tevő turista és sétautak, erdei szálláshelyek, turisztikai központok létrehozásában, fenntartásában az állami erdőgazdaságok is aktív szerepet vállalnak. A KAEG Zrt. Göbös-majori Ökoturisztikai Központja is ezeknek a feladatoknak az ellátására létesült, annak érdekében, hogy az erdők továbbra is teljes mértékben betölthessék gazdasági, szociális, közjóléti- és védelmi rendeltetésüket – tették hozzá.

Zambó Pétert, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkárát idézve azt írták: a klímaváltozás, a világszerte megjelenő környezeti válságok idején nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora jelentősége van a következő generációk környezet-tudatának.

Éppen ezért az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt feladatként határozza meg az irányítása alá tartozó erdőgazdaságoknak az erdei iskolák működtetését, fejlesztését, és a rájuk alapuló környezeti nevelési programok körének bővítését – emelte ki az átadó beszédében az államtitkár.

A kormánypárti politikus kifejtette továbbá, hogy napjaink modern erdőgazdálkodása a biológiai változatosság fenntartásán alapul, figyelembe veszi az erdei életközösség minden alkotóelemét.

„Éppen ezért erdeink az energiaválságban vagy éppen a klímaváltozás vonatkozásában nem problémaforrásként jelennek meg, hanem a megoldást jelentik” – közölték, jelezve, hogy az elmúlt évszázadban Magyarország megduplázta erdőterületét, napjaink erdőtelepítései is jelentős volument képviselnek.

A rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdő létesült Magyarországon. Három éve pedig a kormány újabb lendületet adott az erdőtelepítéseknek, és további 44 ezer hektár új erdő létrehozásához biztosít támogatást – részletezték.

Az AM tájékoztatása szerint a Göbös-majori Ökoturisztikai Központ többfunkciós létesítmény – amely elsősorban az aktív pihenést és kikapcsolódást szolgálja – 2020 óta már többféle célokra, köztük esküvők, konferenciák, sportversenyek, környezeti nevelést szolgáló tanösvény-túrákra is igénybe vehető.

A jelenlegi beruházás az erdei iskola tetőterének beépítését célozta meg, így a férőhelyek száma 8 szobával bővült, összesen 20 ággyal és 5 pótággyal áll immár a nagyközönség részére – ismertették hozzátéve, hogy a központ továbbra is várja az ifjúságot az erdei iskolában, a lovas és vadász táborokban.

Kiemelt kép: Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára (MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még