logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

MEKH: A magyar háztartások energiaköltségei továbbra is a legkedvezőbbek

| Szerző: hirado.hu
Több európai nagyvárosban is jelentősen emelkedtek a rezsiköltségek szeptemberben. A magyar háztartások energiaköltségei továbbra is a legkedvezőbbek – írták a Magyra Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közösségi oldalán. Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához.
A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikon (Forrás: hirado.hu)

A magyar fogyasztók rezsiköltségei szeptemberben nem emelkedtek

A szeptemberi nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kilowattóra/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,22 eurocent/kilowattóra) fizetik a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,63 eurocent/kilowattóra áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a grafikon (Forrás: hirado.hu)

A földgáz szeptemberben is hazánkban volt a legolcsóbb

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz szeptemberben is nálunk volt a legolcsóbb. Átlagfogyasztás (63.645 megajoule) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,53 eurocent/kilowattóra). Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurocent/kilowattóra áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szeptemberben több európai fővárosban is jelentős energiaár-növekedést regisztrált.

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Stockholmban 47 százalékkal, Tallinnban 41 százalékkal, Berlinben és Prágában 23 százalékkal emelkedett, míg a földgázért Tallinban 88 százalékkal, Bécsben 36 százalékkal, Amszterdamban pedig 23 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest.

Ajánljuk még