logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Még el sem kezdődött a tél, de máris tüntetnek az európaiak

| Szerző: hirado.hu
Az energiaszámlák miatt kitört tüntetések és lehetséges következményeik is terítékre kerültek a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor második felében, melynek vendégei Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója és Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója voltak.

Lánczi Tamás felidézte, hogy Európán tüntetéshullám söpör végig és az emberek igyekeznek a vezetők tudtára adni, hogy nem jó irányba megy a kontinens.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója rámutatott, hogy a tél még itt sincs, mégis komoly az elégedetlenség. A brüsszeli és nyugat-európai politikával szembeni elégedetlenség vitte utcára az embereket.

Télen viszont már nem csak egy néhány százaléknyi árváltozást fognak érezni az emberek a számlákon, és ez egy sokkal komolyabb elégedetlenségi hullámhoz vezethet.

Fotó: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint a nyugat-európai országok szeretnek arról beszélni, hogy mennyire vannak feltöltve a tározóik, de a kérdés nem ez, hanem az, hogy a készletek hány napra elegendőek.

Jól hangzik, hogy nyugaton a töltöttség 91 százalék, ez viszont csak 50 napra elegendő. Érdemes megnézni Németországot, ahol már most gyorsabban fogyasztják a gázt, holott 20 százalékkal kevesebbet kellene.

Kapcsolódó tartalom

A politológus szerint a tüntetések kormányok bukásához vezethetnek, és ez szerinte politikai instabilitást vetít előre a kontinensen.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még