logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

KSH: Augusztusban 14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Augusztusban az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 9,3 százalékkal emelkedett a termelés, mivel idén augusztusban kettővel több munkanap volt, mint az előző évben. Az előző hónaphoz, júliushoz képest 0,1 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés két hónap csökkenés után negyedik hónapja nőtt, a 14,4 százalékos éves emelkedés 14 hónapja a legmagasabb. A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A járműgyártás kiugróan nőtt az éves összevetésben 34,0 százalékos visszaesést jegyzett alacsony bázishoz képest, azt követően, hogy a jóval mérsékeltebben zsugorodó bázishoz képest júliusban már 16,6 százalékos szárnyalást mutatott.

A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártásának jelentős bővülésében szintén szerepet kaphatott az alacsony, 4,8 százalékos mérséklődést jelző bázis,

de júliusban már 14,4 százalékos növekedést ért el az ágazat.

A KSH szintén jelentős emelkedést említett az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása területén is, ahol egy évvel korábban a kétszámjegyű növekedés küszöbére ért a termelés éves növekedése, amely tízhónapos cikluson keresztül fennmaradt, de júniusban és júliusban is tisztes, 9,3, illetve 7,4 százalékos növekedést mutatott.

Az év első nyolc hónapjában 6,1 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint a múlt év azonos időszakában, azaz kiugróan magas augusztusi növekedés következtében jelentősen emelkedett a héthavi 4,5 százalékról. Az augusztusi ipari termelés részletes adatait október 12-én, jövő szerdán közli második becslése alapján a KSH.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még