Fontos

Joe Biden felajánlhatta Putyinnak Ukrajna 20 százalékát a háború befejezéséért

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Enélkül senki se vágjon neki a fűtési szezonnak

| Szerző: hirado.hu
Szeptember végéig több mint 5500 lakás gyullad ki Magyarországon. Hétszáznégy alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok.

Idén szeptember végéig csaknem 5600 lakás gyulladt ki Magyarországon. A lakástüzek következtében 443 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 58 emberen már nem lehetett segíteni – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Hétszáznégy alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre, vagy dohányzásra vezethető vissza. Kétszázötvenöt épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A legbiztonságosabb, ha úgy vágnak neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközt, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményt.
Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt IDE kattintva, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni – hangsúlyozták.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, százhuszonnégy ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, kilencen pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt.

A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 64 év, a legfiatalabb huszonnyolc, a legidősebb százkét éves volt. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

A tűzoltók az égő épületekből háromszáztíz embert mentettek ki. A lángok megfékezése átlagosan negyven percet vett igénybe. A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. A lakástüzek harmincnyolc százalékát tíz percen belül eloltották a tűzoltók. A háromnegyed év során keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3737 órára volt szükség, az égő épületekhez 11 183 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 84 ezer négyzetméternyi terület égett le.

Ajánljuk még