logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tanárok és diákok tüntettek Budapesten az oktatás helyzetének javításáért

| Szerző: hirado.hu
A fővárosban reggel élőlánccal demonstráltak a Blaha Lujza téren és környékén, illetve az Erzsébet hídon. A tüntetéseken több baloldali politikus is megjelent. Szerdán országos sztrájkot is tartottak, a munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg, azt kérték az oktatási intézmények dolgozóitól, hogy ne vegyék fel a munkát. A demonstrálók a pedagógusbérek további emelését és a munkaterhek csökkentését szeretnék elérni – számolt be az M1 Híradója a tüntetésről.

Élőláncot alkottak a demonstrálók szerdán reggel a fővárosban. Táblákkal a kezükben sorakoztak fel a Ferenciek terénél és az Erzsébet hídon, ahol megjelent Ferencváros kutyapárti alpolgármestere is, társaival WC-papírt osztogatott a jelenlévőknek. Az akció nem tartott sokáig, kilenc órára már véget is ért.

Délután újabb hídfoglalás kezdődött, a tüntetők a Margit hídon gyűltek össze, amelyet ezért lezártak a forgalom elől. A fővárosban a reggeli és délutáni csúcsban is forgalmi káosz alakult ki.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdetett országos sztrájkot az oktatás helyzetének javításáért. A pedagógusbérek emelését és a munkaterhek csökkentését követelik.

Este a Kossuth téren tüntettek, a tiltakozáshoz több baloldali politikus is csatlakozott. Karácsony Gergely Facebook-oldalán írt egy, az akciót támogató bejegyzést. A momentumos Orosz Anna, valamint Zugló MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba pedig élőben közvetítette a történéseket a közösségi oldalán. Szintén részt vett a tüntetésen  Erzsébetváros DK-s vezetője, Niedermüller Péter, a párbeszédes Jámbor András és Szabó Tímea is.

Gyertek tiltakozzunk

– buzdította társait Szabó Tímea.

Később a demonstrálók között feltűnt az MSZP-s Komjáthi Imre és Nyakó István is.

Újabb tízszázalékos béremelés lesz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón kiemelte, hogy januárban a tervek szerint tízszázalékos pedagógus-béremelés lesz, 2023-ban és 2024-ben pedig további tíz-tíz százalékos béremelést tervez a kormány. Gulyás Gergely hozzátette: a sztrájkhoz Magyarországon joga van a pedagógusoknak, ellentétben például Németországgal, ahol a tanárok nem élhetnek ezzel az eszközzel.

A jogszerű tiltakozás lehetőségei Magyarországon garantáltak. A sztrájklehetőség is a jogszabályi keretek között biztosított. Nincs ez így minden demokráciában és jogállamban. Németországban semmilyen sztrájklehetőségük nincs az állami alkalmazottaknak, így például a tanároknak nincsen, nálunk van, ezekkel lehet élni

– emelte ki a tárcavezető. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a pedagógus-béremelést a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokból fedezné a kormány, de azokat az EU visszatartja, a kormány ezért többször is felszólította a magyar baloldali politikusokat, hogy ne hazájuk ellen dolgozzanak Brüsszelben.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

 

Ajánljuk még