logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kovács: Az olajembargóról is szól a nemzeti konzultáció

| Szerző: hirado.hu
A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közösségi oldalán beszélt a konzultációról.

 

Kovács Zoltán elmondta: Az elhibázott brüsszeli szankciók kapcsán nem megkerülhető a kőolaj kérdése. Korábban arról volt szó, hogy energiára vonatkozó szankciókat nem fognak kivetni, ehhez képest Brüsszel júniusban „kierőltetett egy döntést az orosz kőolaj, illetve olajszármazékok tiltásáról, szankciójáról”.

A magyar álláspont a kezdetektől fogva az, hogy bármilyen energiára kivetett szankció mind a magyar, mind az európai gazdaság tekintetében „egy arra ledobott atombombával lenne egyenértékű”. Magyarországnak nincsenek tengeri kikötői, így csakis vezetékeken keresztül juthat ilyen nyersanyagokhoz.

Emlékeztetett, hogy a miniszterelnöknek sikerült mentességet elérnie az olajembargó tekintetében. Kovács szerint ma már látható, hogy a szankciók jobban fájnak Európának, mint az oroszoknak, akik jókora pénzt kerestek ezzel. Európában elszálltak az energiaárak és az infláció.

Az államtitkár úgy véli, irányváltásra van szükség az európai politikában. Az energetikai szankciók tönkreteszik Európát. Kovács szerint ha sokan állunk ki emellett, akkor sikerül megváltoztatni ezeket a döntéseket.

Ajánljuk még