logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Enyhítették egy terrorcselekmény tervezésével vádolt férfi büntetését

Enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla egy terrorcselekmény tervezésével vádolt férfi büntetését.

Szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében az ítélőtábla azt írta, hogy a terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt V. K. ellen indított büntetőügyben megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét. A vádlott tetteit terrorcselekmény előkészülete bűntette enyhébben elbírálandó esetének minősítette, szabadságvesztését 2 év börtönbüntetésre enyhítette és annak végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét azzal az előírással, hogy vegyen részt pszichológus által tartott terápián, tartózkodjon az interneten erőszakos eszméket hirdető oldalak látogatásától.

A vele szemben alkalmazott közügyektől eltiltást mellőzte. Az elsőfokú ítéletet kisebb pontosításokkal helybenhagyta. Ezzel az eljárás jogerősen befejeződött.

A Fővárosi Törvényszék február 25-én 3 év 8 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat terrorcselekmény előkészületének bűntette súlyosabban minősülő esete – terrorista csoportban történő elkövetés érdekében kifejtett előkészület – miatt.

A megállapított tényállás szerint a terhelt felvette az iszlám vallást, és titokban az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Az interneten radikális iszlamista és terrorcselekményekkel kapcsolatos tartalmakra keresett rá, valamint különböző online felületeken bombakészítésről, terrorcselekmények elkövetéséről beszélgetett ismeretlenekkel. Ezenfelül megkezdte egy házi szöges csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését is. Egyik beszélgetőpartnerével merényleteket tervezett Budapesten és vidéken.

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. A vádlott tetteit a bűncselekmény alapesetének minősítette, mivel nem látta megállapíthatónak, hogy a férfi terrorista csoportban való elkövetés érdekében valósította volna meg a cselekményét. Az így kiszabható büntetési tételkeret 5-10 évig terjedő helyett 2-8 évig terjedő szabadságvesztés volt.

A másodfokú bíróság a vádlott cselekményének enyhébb minősítésére, valamint a vádlott beszámítási képességének korlátozottságára figyelemmel lehetőséget látott a szabadságvesztés büntetés enyhítésére és végrehajtásának felfüggesztésére – olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: Shutterstock

Ajánljuk még