logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Palkovics László: Fogyasztásarányosan a hazai tárolókban van a harmadik legtöbb gáz Európában

A hazai gáztárolók töltöttsége jelenleg 75 százalékon áll, és mivel az ország tárolókapacitása meglehetősen nagy, ezzel az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval meghaladjuk az uniós átlagot – jelentette be Palkovics László a Portfolio Energy Investment Forum 2022 konferencián az Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) keddi közleménye szerint.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború előtt az ellátás és a megfizethető energia biztosított volt Magyarországon és Európa nagy részén, ami lehetővé tette a fenntarthatóságra való összpontosítást. A háború azonban a számos nettó energiaimportőr ország, így Magyarország számára is újra előtérbe helyezte az ellátásbiztonság fontosságát – írják a közleményben.

A tájékoztatás szerint a miniszter az ország energiaellátása szempontjából három kiemelt stratégiai célt fogalmazott meg. Csökkenteni kell a földgáz arányát az energiamixben, amihez keresletcsökkentési, energiahatékonysági és villamosítási intézkedések szükségesek.

Emellett növelni kell a már meglévő potenciális energiaforrások arányát az alternatív földgázforrások kiaknázásával, valamint a biogáz, biomassza, hulladék és hidrogén hasznosításával az energiamixben, illetve szükséges a növekvő villamosenergia-igény és rugalmasság kiszolgálását is a piacszervezés felülvizsgálatával, termelői kapacitásbővítéssel és hálózatfejlesztéssel.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy

a hazai földgázfogyasztás egy átfogó intézkedéssorozattal 2030-ig jelentősen csökkenthető.

Az energiaátmenet, ellátásbiztonság és megfizethetőség érdekében a kormány az összes energetikai ágazatot érintő programot dolgozott ki, ami az évtized végéig összesen 16 milliárd forint beruházást jelent.

Emlékeztetett, hogy a Nemzeti Energiastratégia 2030 fő célkitűzései közé tartozik az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, és célként fogalmazza meg, hogy optimális esetben a 2030-ra várható földgázigények negyedének ellátása hazai forrásból történjen, ezért a kormány 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre emeli a hazai földgázkitermelést – közölte az TIM.

A szaktárca közleménye szerint a miniszter rámutatott, hogy

az ország energiafelhasználásában a villamos energia aránya a jelenlegi 20 százalékról 26 százalékra növekedhet az évtized végéig.

Az elmúlt években a naperőművek száma jelentősen növekedett, jelenleg 3,265 gigawatt (GW) már működő napelemes kapacitással rendelkezünk, és 2025-re 5,53 GW kapacitás birtokolhat engedélyt. A saját célra termelő erőművek esetében a kormány felgyorsítja az eljárásokat, így az igénylők számára a hálózati csatlakozás gyorsított eljárás keretében lesz biztosított, illetve rövidülnek az engedélyeztetési határidők, és a háztartási kiserőművek esetében ösztönzi a tárolók telepítését az önellátás javítása érdekében.

Az európai emberek Brüsszel elhibázott politikája miatt jelenleg szankciós árat fizetnek az energiáért, ráadásul azok elérhetőségében is fennakadásoktól lehet tartani. A magyar kormány az ellátásbiztonság garantálása mellett megvédi a rezsicsökkentést, ami jelenleg a legnagyobb ilyen jellegű családoknak nyújtott segítség Európában.

Emellett tűzifaprogrammal, barnaszénprogrammal, benzinárstoppal, élelmiszerár-stoppal és kamatstoppal is segíti a családokat – tájékoztatott a TIM.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még