logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér szerint az energiaszankciók és a gázársapka lebegtetése után lőttek ki a gázárak Európában

Halasztott fizetést kap Magyarország a gázra Oroszországtól. Az MVM-csoport a hétfői bejelentés után azt is közölte, hogy az energiaválság miatt olyan energetikai átalakításokba kezd, amelyekkel Magyarország az eddiginél is hatékonyabban tudja felhasználni a rendelkezésére álló gázmennyiséget – számolt be az M1 Híradó.

 

A Szerbián át Magyarországra érkező Török Áramlat maradt az utolsó gázszállítási útvonal, amelyen orosz gáz jöhet Európába. Az algyői elosztóállomáson át jut be az országba a gáz: napi 31 milliárd köbméter. Európában a beszerzési nehézségek mellett gond az is, hogy a gáz árának változásait lehetetlen előre kiszámítani.

Kapcsolódó tartalom

Az európai földgázárakat nem a háború, hanem a Brüsszel által erőltetett szankciók mozgatják – erről Hortay Olivér beszélt egy korábbi internetes videóban. Az energetikai szakértő azt is megmutatta, hogyan alakult a gáz ára az európai tőzsdén. A konfliktus kitörése előtt egy nappal még 87 euróba került egy megawattóra földgáz a holland tőzsdén. Az ár azután emelkedett az egekbe, hogy Brüsszel felvetette a szankciók lehetőségét.

(Fotó: M1)

Nyár elején viszont Brüsszel elfogadta a hatodik szankciós csomagot, a Gazprom pedig felére csökkentette az Északi Áramlat 1 vezeték teljesítményét –

ekkor 130 euró fölé emelkedett a gáz ára a tőzsdén.

Augusztusban pedig megjelentek az első hírek arról, hogy az EU gázárplafont vezetne be. Az oroszok erre háromnapos karbantartást jelentettek be.

Kapcsolódó tartalom

A földgáz ára ezután valósággal kilőtt:

augusztus 26-án 347 euróba került ugyanaz a gázmennyiség, ami a szankciók bejelentése előtt még csak 90 euró volt.

Az energiacégek a világ legnagyobb profittal dolgozó cégei – hangsúlyozta a pénteki rádióinterjúban, a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. Közölte, ha nem érkezne Magyarországra gáz, azt 4,5–5 hónapig nem érezné meg a gazdaság, mert betároltunk. Arról is beszélt, hogy a kormány azon is dolgozik, hogy a gázár változása se terhelje annyira a költségvetést.

„Próbálunk olyan fizetési módszerekről megállapodni a szállítókkal – ez az MVM-nek kiadott feladat, ez egy energetikai cég, a Magyar Villamos Művek, ő veszi a Magyarországra érkező energia nagy részét –, arra utasítottuk őket, hogy olyan rugalmas fizetési megoldásokat találjanak, amelyek alkalmazkodnak ehhez a gyorsan változó árszínvonalhoz” – fejtette ki a kormányfő.

Az ellátásbiztonság mellett pénzügyi szempontból is biztonságossá teszik Magyarország gázellátását a MVM lépései

– közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn egy sajtóbeszélgetésen.

(Fotó: M1)

Azt mondta: a világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM-csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodott meg. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy megszakítsa a gázár és a forintárfolyam közötti kapcsolatot. Nagy Márton közölte, hogy az együtt mozgást akarják megtörni, hogy ezzel is minimalizálják a forintra nehezedő árfolyamnyomást.

Kapcsolódó tartalom

A Gazpromtól kapott halasztott fizetés 2022 októberétől 2023 márciusáig, vagyis hat hónapra szól a gázár egy bizonyos küszöbértéke feletti részre.

Minden egyes hónap küszöbérték feletti gáz árát egy, két és három évvel később, vagyis három egyenlő részben fizeti ki a kormány 2026 márciusáig.

Döntés született arról is, hogy leszivattyúzzák a hajdúszoboszlói gáztárolóból az úgynevezett párnagáz egy részét. A párnagáz biztosítja a ki- és betároláshoz szükséges legmegfelelőbb nyomást. A 800 millió köbméter jelenleg másfél milliárd eurót, azaz 650 milliárd forintot ér, amelyet a kormány a rezsicsökkentés fenntartására vagy új energiabiztonsági fejlesztésekre fordíthat. De emellett bővítik a zsanai gáztároló kapacitását és a kompresszorainak teljesítményét is.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Horváth Péter Gyula/Hirado.hu)

Ajánljuk még