logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsányék eladják az Apró-villát, de nem a múlt árnyai miatt

Egy zsidó családtól elkobozták, majd kommunista vezető kezébe került, és Gyurcsányék most eladják – így fest a hírhedt Apró-villa története. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a napokban egy interjúban beszélt arról, hogy eladják a budai Szemlőhegy utcai luxusingatlant, amelyben a kilencvenes évek óta élnek feleségével, Dobrev Klárával.

Káderdűlőnek gúnyolták a kommunizmus évei alatt a Rózsadombot a pestiek, ami hamar a felső középosztály és a pénzarisztokrácia előkelő lakónegyede lett.

Itt található a századfordulón még Rézmál dűlőként jegyzett Szemlőhegy utca, ahol Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc családja él a kilencvenes évek óta.

Gyurcsány Ferenc nemrég, a Partizán című műsorban jelentette be, eladják a hírhedt épületet: „Hárman maradtunk, a Klára, a Marci, meg én, és a Klára ráadásul az idejének a felét azt Brüsszelben tölti, tehát kóválygunk ott abban a hatalmas nagy házban, hát mi a csudát csinálunk mi ott.”

A Mandiner a bejelentést követően történelmi visszatekintést készített az Apró-villáról, „Zsidó családtól kobozták el, kommunista vezetőhöz került, Gyurcsányék most eladják” címmel.

A lap azt írja: a területen egykoron gyümölcsösök voltak, a későbbi Apró-villa építési engedélye pedig egy alápincézett, öt szobás, földszintes nyaralóra szólt, 3,16 méteres belmagassággal, amit egy hagyatéki végzés szerint hárman birtokoltak. Később azonban a jólmenő üzletembernek számító Sebestyén Aladár és felesége Grönwald Róza megvásárolta azt 25 ezer pengőért.

Kapcsolódó tartalom

A villa története 1944 után egy ideig nehezen rekonstruálható, ám azt tudni lehet, hogy Sebestyén túlélte az 1944-45-ös vérzivataros éveket.

Miután a Rákosi Mátyás által fémjelzett rezsim kezdett alaposan berendezkedni, sorra érkeztek a környékre a magasrangú kommunista funkcionáriusok, köztük Apró Antal, a minisztertanács akkori elnökhelyettes is.

Ő az épület felső szintjét kapta, míg a földszintjét a koncepciós ügyekben hozott halálos ítéletei miatt rettegett Jahner-Bakos Mihálynak és nejének utalták ki – számolt be róla a Mandiner.

Az épületet a 60-as években újították fel, 1992-ben önkormányzati tulajdonba került, majd 95-ben eladták a bérlőknek: az Apró-család tagjainak, illetve a vérbíró özvegyének, Jahner-Bakos Mihálynénak. A kor gyakorlatának megfelelően áron alul: a kevesebb, mint 9 millió forintért vett 159 négyzetméteres lakás tulajdonjogát nem sokkal később a Fittelina Kft. szerezte meg kétszer annyiért – számol be róla a Mandiner.

Az épületben lakott a baloldali politikában hamar elmerülő Dobrev Klára, Apró Piroska lánya is, aki Gyurcsány Ferenccel kötött házasságot

– az ő közös cégük volt többek között a Fittelina. A visszabérlési ügyből komoly botrány kerekedett, de jogi következménye nem lett a történteknek – emlékeztet rá a lap.

Kapcsolódó tartalom

Az Apró-villa egykori tulajdonosának unokaöccse később a Magyar Nemzetnek számolt be arról, hogy az elvett házukért cserébe a Szent István körúton kaptak harmadmagukkal egy társbérletet, ám a villa elvesztését sosem tudták kiheverni.

Az épületben egy ideig még varroda működöt, majd miután azt felszámolták, az Apró-családba beházasodott Gyurcsány Ferenc, feleségével, Dobrev Klárával belakta az uszodával is rendelkező rózsadombi villát. Sebestyén István akkor a lapnak úgy nyilatkozott:

történetük nem egyedi, nem a pénzről szólt, hanem a morálról és az elmulasztott igazságtételről.

Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője a DK X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még