logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Dollárbaloldal” – évek óta amerikai pénzekből kampányolhatott az ellenzék

Már 2019-ben is amerikai pénzből kampányolhatott a dollárbaloldal – írja az Origo. A lap szerint a rendszerváltás óta példátlan külföldi befolyásolási kísérlet történt a magyar választásokba azzal, hogy Karácsony Gergely főtanácsadójának, Korányi Dávidnak a tevékenységén keresztül csaknem kétmilliárd forint érkezett a baloldal kampányába. Felidézik, hogy Korányi Dávid már 2019-ben, az önkormányzati választások után szinte azonnal felbukkant a fővárosi városházán azzal a feladattal, hogy ő veszi át Budapest diplomáciai irányítását – számolt be az M1 Híradója.

A Telexnek adott tavalyi interjúban még szürke eminenciásnak nevezte magát Korányi Dávid, kicsit később viszont már nem titkolta: nem ugrana el egy a főpolgármester által alakított kormányzati feladat elől.

Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója azt mondta: akár külügyminiszter is lenne. Úgy fogalmazott: „Szerintem egy nagyon jó csapatot lehetne építeni egy jövőre megalakuló ellenzéki kormányban. Úgyhogy, ha egy feladat ezzel kapcsolatban engem megtalál, nem fogok elugrani előle.”

Kapcsolódó tartalom

A magyar baloldali tervekből az áprilisi választásokon elszenvedett súlyos vereség miatt azonban semmi sem valósult meg, pedig Korányi Dávid és körei, intenzív tevékenységbe kezdtek a globalista köröknek kedvező kormányváltásért.

Az Action for Democracy nevű amerikai civil szervezetről az is kiderült, hogy áprilisban alapították, ügyvezetője pedig a magát szürke eminenciásnak nevező Korányi Dávid.

Az Origo a guruló dollárok kijáró emberének nevezte Korányi Dávidot. A lap azt írja:

már 2019-ben, az önkormányzati választásokon is amerikai pénzekből kampányolhatott a dollárbaloldal. A 24.hu-t idézik, amelynek információi szerint Korányi Dávid azzal kereste meg Márki-Zay Pétert, hogy egy amerikai szervezet adománygyűjtéssel támogatná a mozgalmát.

A 24.hu arról is értesült, hogy Márki-Zay egyesülete ezeket a pénzeket „a kampány során bevetett SMS-kampányokra, Facebook-hirdetésekre, pártlogó nélküli óriásplakát-kampányokra költhette, ahogy az ellenzéki kampányközpont bérlése, valamint a DatAdathoz kapcsolódó kifizetések is az MMM kasszájából mehettek”.

Korányiék honlapja korábban Karácsony Gergely választási szervezetét, a 99 Mozgalmat is a támogatottjai közé sorolta, később mégis levette az egyesület nevét az internetes oldaláról.

Az Origo ezzel kapcsolatban megjegyezte: jelen állás szerint azt kellene elhinnünk, hogy Korányi szerzett pénzt az Egyesült Államokból Márki-Zay Péternek, de nem szerzett pénzt az előválasztásra Karácsony Gergelynek.

A New Yorkban élő Korányi Dávid a 2019 októberi baloldali hatalomátvétel után rögtön főtanácsadóként tűnt fel a Városházán, Karácsony Gergely mellett. Csakhogy kirobbant a dollárbaloldal-botrány, ezért most úgy tűnik, hátrébb kell lépjen.

Az Origo szerint azonban Korányi Dávidot nem kell félteni. A portál úgy tudja, hogy

a férfi évek óta stratégiai tanácsadója a pozsonyi székhelyű Globsec nevű intézménynek, amelyet Soros György legfontosabb alapítványa is támogat.

Korányinak ráadásul arra is jut ideje, hogy az ENSZ fenntartható energiapolitikákkal foglalkozó tanácsadójaként és az Atlanti Tanács Globális Energiaközpontjának vezető munkatársaként tevékenykedjen.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánljuk még