logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vitézy: Teljessé vált a MÁV-Start emeletes motorvonatflottája

| Szerző: hirado.hu
A legfiatalabb magyar Kissek a többihez hasonlóan elsősorban a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon állnak szolgálatba - tudatta a közlekedési államtitkár.

Megérkezett a negyvenedik emeletes motorvonat is, így teljes lett a MÁV-Start emeletes motorvonatflottája – jelentette be közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára.

A legújabb Stadler Kiss járművet a hatósági próbákat követően hamarosan forgalomba helyezzük, az utolsó néhány darab is a következő hónapokban forgalomba áll – közölte az államtitkár. Hozzátette: a legfiatalabb magyar Kissek a többihöz hasonlóan elsősorban a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon állnak szolgálatba. Több emeletes motorvonat jár majd a győri vonalon, és a hatvani vonalon is megjelennek.

A Kissek bevetési területe: Budapest–Tatabánya–Győr, Budapest–Esztergom, Budapest–Göd–Vác–Szob, Budapest-Gödöllő-Hatvan, Budapest–Cegléd–Szolnok és Budapest–Nagykáta–Szolnok.

A MÁV-Start a kormány döntése nyomán 2017-ben kötött keretszerződést a gyártó Stadlerrel a nagykapacitású, korszerű, hatszáz ülőhelyes, emeletes szerelvényekre, és 2019-ig mind a negyvenet le is hívták, az utolsónak 2022 végéig kellett megérkeznie, ez teljesült most – írta Vitézy.

Az Esztergom és Budapest között közlekedő első emeletes vasúti járat a Nyugati pályaudvaron. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A negyven új motorvonat révén 24 ezerrel bővült az ülőhely-kapacitás, az európai uniós és kormányzati támogatással több mint kétszáz milliárd forintból beszerzett Kiss-flotta a magyar vasút elmúlt évtizedeinek legnagyobb járműfejlesztési programja.

A nálunk újdonságnak számító, akadálymentes, jól gyorsuló, emeletes szerelvényeket azonnal megkedvelték az utasok, klimatizált utastér, elektromos csatlakozók, hangos és monitoros utastájékoztatás, vákumvécé – minden bennük van, aminek a 21. században egy korszerű vonatban benne kell lennie – fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte: a Kisseket a távolsági forgalomba is beállítottuk átmenetileg, így a nyári hétvégeken, amikor az elővárosban kisebb kapacitásra van szükség, a balatoni forgalomban segédkeztek, sőt, idén két összekapcsolt Kiss is megjelent a déli parton.

A negyven Kiss és a korábban vásárolt összesen 123 Flirt motorvonat azt jelenti, hogy a budapesti elővárosi forgalomban túlnyomó részt már ezek a korszerű motorvonatok látják el a forgalmat.

A kiemelt kép Vitézy Dávid közösségi oldaláról származik.

Ajánljuk még