logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Öt magyar is helyet kapott Európa legkeresettebb bűnözőinek listáján

| Szerző: hirado.hu
Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára, amire korábban még nem volt példa. A drogkereskedő körözöttek felkutatásához most a lakosság segítségét kéri a rendőrség.

A bűnszervezetek olyan kulcsszereplőkből állnak, akik illegális tevékenységet folytatnak, és a bevételeket a működésükre használják fel. Az Europol legkeresettebb bűnözőinek listáján szereplő személyek letartóztatásával az egész hálózat kártyavárként ledönthető. Erre indított most kampányt az ENFAST, vagyis a Célkörözési Egységek Európai Hálózata, melynek kizárólagos magyarországi tagja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). A cél Európa-szerte a szervezett bűnözői csoportokhoz köthető szökésben lévő elkövetők elfogása – számolt be oldalán a rendőrség.

Kiemelték: idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a rendőrség már évek óta keres.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a nyomozóknak, kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

(Fotó: Police.hu)

Az Europol médiakampányába, a legkeresettebb 54 bűnöző közé ők most mindannyian felkerülhettek. Ez azért egyedülálló, mert eddig arra még nem volt példa, hogy

Magyarországról egyszerre öt körözött is egyidőben szerepeljen a Most Wanted listán.

A Ledöntheted őket – #GameOver szlogenű akció a bűnszervezetek megdöntését célozza. Hiszen a bűnös hálózatokat kártyavárként jeleníti meg, és névtelenül egy tippel akár az egész szervezett megdönthető.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még