logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Napokon belül jön a nemzeti konzultáció

| Szerző: hirado.hu
Interneten és papíron is kitölthető lesz az új nemzeti konzultáció, amelyben az Európában súlyos energiaválságot okozó háborús szankciók kapcsán kéri ki a kormány az emberek véleményét. A pontos kérdéseket napokon belül nyilvánosságra hozzák.

Októberben újabb fontos kérdésekben foglalhatnak állást a magyarok nemzeti konzultáció keretében. A kormány ezúttal az Európában súlyos energiaválságot okozó háborús szankciók kapcsán kíváncsi az emberek véleményére. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelezte: a következő napokban részletesen bemutatják a kérdéseket, a lebonyolítás pedig a szokásos módon történik, vagyis papíron és online formában is be lehet küldeni a válaszokat.

Kapcsolódó tartalom

A kormány így kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét is meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel” – húzta alá a miniszter, aki szerint fontos, hogy ne csak a választási kampányokban, hanem két választás között is vonják be az embereket a döntési folyamatokba.

Gulyás szerint az elitek véleménye helyett az emberek véleményére van szükség.

Felidézte, a kormány azért döntött a konzultáció elindítása mellett, mert a háború miatt kivetett uniós szankciókból Oroszország soha nem látott mértékben profitál. A büntetőintézkedések miatt az energiaárak nagyon megemelkedtek, s ez sokszor négy-ötszörös energiaszámlákat okoz. „Amikor a brüsszeli bürokraták belekezdtek a szankciós politikába, nem ezt ígérték”– mutatott rá, kiemelve:

napi szinten több milliárd forint extrakiadást okoznak a magyar állam számára az energiahordozókra kivetett szankciós felárak.

A kormány úgy gondolja, hogy mivel az emberek bőrükön érzik a szankciók következményeit, lehetőséget kell biztosítani arra, hogy állást foglalhassanak. A miniszter kifejezetten kéri az embereket, hogy éljenek a konzultáció lehetőségével, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy ne csak álljunk és várjuk, hogy mi fog történni.

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon az átlagfogyasztás szintjéig sikerült megtartani az árakat, és a kormány 181 ezer forintos támogatást biztosít valamennyi háztartás számára.

Megírtuk, a nemzeti konzultáció indításáról Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt már, aki a parlament hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában rámutatott, hogy

a szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, azokról a brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek.

Kapcsolódó tartalom

Az európai embereket nem kérdezte meg senki, a szankciók árát azonba az európai emberek fizetik meg. Személyes meggyőződésem, hogy mielőtt a szankciók visszavonhatatlanul és hosszú távon részévé válnak a gazdasági életnek, meg kell ismernünk az emberek véleményét is” – fogalmazott, kiemelve, hogy Európában elsőként nálunk indul konzultáció a témában.

Orbán Viktor szerint a nemzeti konzultációval sikerül létrehozni a nemzeti egységet és ezzel megteremteni a válságkezelés alapját.

Ajánljuk még