logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hány kávét ihatunk meg büntetlenül egy nap?

| Szerző: hirado.hu
Szeptember 29. a kávé világnapja A serkentő ital a mindennapjaink szinte kihagyhatatlan szereplőjévé vált, ezért ideje feleleveníteni, mi számít soknak és mennyi az éppen elegendő mennyiség.

Valószínűleg nem szoktunk azon gondolkozni, hogy az elfogyasztott napi kávénkkal használunk vagy ártunk-e magunknak. Egyszerűen isszuk, hogy felébredjünk, isszuk, hiszen délelőtt jár egy, és isszuk, mert ebéd után elengedhetetlen, valamint isszuk még délután is, mert miért is ne.

Az első intő jelek, például, ha hosszú ideig fogyasztjuk éhgyomorra, viszonylag könnyen megjelennek. A reggeli első kávé után jelentkező gyomorfájdalom egyértelmű jel, az alvásproblémák hátterében is állhat a  túlzott koffeinfogyasztás. A kérdés az, milyen mennyiség tekinthető kockázatnak és mennyi az a koffein, ami még nem ártalmas.

Az Európai Unió felkérésére az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) elvégezte és publikálta a koffeinnel kapcsolatos eddigi legalaposabb kockázatelemzést. Eszerint egyszerre 200 mg koffein elfogyasztása (például egy dupla cappuccino képében) nem jelent kockázatot a felnőttek egészségére.

Abban az esetben sem, ha ezt energiaital formájában vagy kevés alkohol kíséretében tesszük, ez utóbbi maximum 0,65 g/testtömeg kg alkoholmennyiség elfogyasztását jelenti, ami egy 70 kg testtömegű felnőtt esetében kb. 2 korsó sörnek felel meg. Fontos azonban hozzátenni, hogy a megengedhető, rendszeres napi alkoholbevitel ennél lényegesen kevesebb, a nők esetében például legfeljebb 1 pohár, a férfiak vonatkozásában 1 korsó sör.

Fotó: Shutterstock (Fotó: Shutterstock)

A kockázatértékelés eredménye szerint a rendszeresen elfogyasztott 400 mg-os napi koffeinmennyiség szintén nem jár negatív egészségi következményekkel a felnőttekre nézve. A serdülők és gyermekek vonatkozásában sajnos nem áll rendelkezésre kellő tudományos evidencia a biztonságos koffeinadag meghatározásához.

A szakértők feltételezése szerint a 3 mg/testtömeg kg mennyiség (vagyis például egy 20 kilós gyermek számára egy kis tábla tejcsoki és egy csésze tea) számukra sem jár kockázattal.

Tudjuk mennyi koffeint fogyasztottál idén (…nem csak nyáron)

Az EFSA által az idei évben publikált szakértői jelentés alapján a napi átlagos koffeinbevitel az Európai Unióban a következő értékek között mozog (korcsoport/átlagos napi koffeinbevitel):


Nagyon idősek (75 év+): 22-417 mg

Idősek (65-75 év): 23-362 mg

Felnőttek (18-65 év): 37-319 mg

Serdülők (10-18 év): 0,4-1,4 g/testtömeg kg

Gyermekek (3-10 év): 0,2-2 mg/testtömeg kg

Kisdedek (12-36 hónap): 0,2-1 mg/testtömeg kg

legjelentősebb hányada, a teljes napi mennyiség 59-57 százaléka. A serdülőknél ennél már változatosabb a kép, a csokoládé, a kávé, a tea és a kólafélék versengenek a dobogós helyekért.

Gyermekek esetében egyértelműen a csokoládé a legfőbb élénkítő forrás, melyet a tea és a kólafélék követnek. Magyarországon a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) által 2009-ben végzett reprezentatív felmérés adatai szerint a felnőttek átlagos napi koffeinbevitele 122,5 mg.

Ajánljuk még