logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsányék árnyékminisztere kiáll a szankciók mellett

Gyurcsányék árnyékminisztere kiáll a szankciók mellett. A DK-s Varju László évek óta támadja a paksi bővítést vagy a rezsicsökkentést, miközben épp a héten ismerte el, hogy utóbbi nagyban segít a magyar családokon – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Varju Laci kitűnő közgazdász és gazdaságpolitikus” – jelentette be egy hete Dobrev Klára, hogy Varju László lesz árnyékkormánya energia- és rezsiügyi árnyékminisztere. Gyurcsány Ferenc felesége úgy fogalmazott: Varju Lászlót azzal bízza meg, hogy számolja fel a világban is egyre erősödő energiaválság magyarországi hatásait.

Varju László feladata lesz, hogy megmutassa, hogy hogyan fogjuk tudni elérni Magyarország energiafüggetlenségét, hogyan fogjuk csökkenteni az orosz gáztól való függőségünket” – fogalmazott Dobrev Klára.

A témáról korábban többször is beszélt már Varju László. Határozottan kiállt például az Oroszország elleni szankciók mellett, erről az ATV-ben is beszélt néhány hónappal ezelőtt.

„Hát ugye nemcsak Magyarország és nemcsak az ellenzék, de ugye az Európai Unió, illetve az Európai Parlament is dönthetett arról, hogy márpedig azok a beruházások és azok az érdekeltségek, amelyek Magyarországot összekötik Oroszországgal, ott szankcionálni kell, és lépni kell” – mondta a DK-s Varju László.

Mindezek után pedig elismerte, hogy a szankciók rontják a gazdasági helyzetet.

Az általában a helyzetet, mondhatnám, gazdasági értelemben rontja. De, ami ennél nagyobb baj, hogy Oroszország háborúja, az bebizonyította azt, hogy Oroszország kiszámíthatatlan és megbízhatatlan partner” – tette hozzá a DK-s politikus.

Gyurcsányék árnyékminisztere kiáll a szankciók mellett, az sem számít, hogy az uniós intézkedések rontják a gazdasági helyzetet – erről már az Origo írt. A portál megjegyzi: a DK-s politikus azt is felvetette a szankciók egyik fontos elemeként, hogy a Magyarországon élő letelepedési kötvénnyel érkezett 1200 orosz állampolgár hívja fel Putyin elnököt, és mondja meg, hogy fejezze be azt, amit Ukrajna ellen csinál.

Az itt élő oroszok vegzálása mellett támadta a Paks II beruházást is. Januárban pedig helytelen és rossz beavatkozási módszernek nevezte az Orbán-kormány által bevezetett hatósági árakat.

Varju László közölte, „a hatósági ár bevezetése, amúgy is egyébként ez a versenypiaci körülmények között ez helytelen és rossz beavatkozási módszer”.

Az Origo szerint a DK rezsiügyi minisztere évek óta ágál a rezsicsökkentés ellen, amit rendszerint „rezsihazugságnak” nevez. Legutóbb, kedden este a Szeged Televízióban Varju László azt állította, hogy a kedvezményes áram- és földgáztarifa csak a fogyasztók negyedét érinti, a többiek – mint fogalmazott – „rettegnek”, hogy mennyi lesz a számlájuk.

Az Origo úgy fogalmaz: miközben tehát Gyurcsányék rezsiügyi árnyékminisztere évek óta tagadja a rezsicsökkentést, ezzel a nyilatkozatával elismerte, hogy mégis létezik rezsicsökkentés, nem is kevés, hiszen évekig mindenki jóval a piaci ár alatt kapta a gázt és az áramot, és az átlagfogyasztásig ez minden magyar háztartást számára továbbra is így van.

Ajánljuk még