logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Nemzeti konzultáció indul a szankciókról

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor közösségi oldalán jelentette be a kormány ülésén hozott döntést a Fidesz-frakció által kezdeményezett nemzeti konzultációról. A miniszterelnök azt mondta: az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak. Bár Brüsszelben azt ígérték, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Unió tagállamainak, nem ez történt. Ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért tette hozzá. Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy mondja el a véleményét, mert csak közös fellépéssel lehet véget vetni az energiaárak emelkedésének – hangzott el az M1 Híradójában.

Az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak – jelentette ki Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban. A miniszterelnök bejelentette: a kormány nemzeti konzultációt indít a szankciókról.

„Brüsszelben azt ígérték, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Unió tagállamainak. Ehelyett ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért. A kormány mai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését. Nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról. Mindenkit kérek, hogy mondja el a véleményét, mert csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének”

mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Legyen módjuk a magyar embereknek ebben az ügyben is elmondani, hogy mit gondolnak, ezért kezdeményezték a nemzeti konzultáció indítását, amelynek középpontjában az energiaszankciók állnak majd – jelentette ki múlt csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője, a kormánypártok közös frakcióülése után.

„Tudni fogjuk, hogy mit gondolnak a magyarok a szankciókról, a másik, hogy az európai vitákban, azokban a vitákban, amelyek a szankciók, az energiaszankciók megszüntetéséről szólnak majd – vagy a mi szándékaink szerint arról szólnak majd –, abban tudunk Európában egyetlenként hivatkozni az európai polgárok – ez esetben a magyar polgárok – álláspontjára” – hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette, a magyar álláspont világos, és ebben a frakciók is egyetértenek, az őszi ülésszak alatt azon kell dolgozni, hogy ne legyenek energiaszankciók.

„A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az Oroszországgal szembeni szankciókról”

jelentette ki Orbán Viktor az újabb nemzeti konzultációról hétfőn, napirend előtti felszólalásában, a parlamentben.

„Brüsszelben fel sem merül, hogy megkérdezze az emberek véleményét, mert annak birtokában már nem tudná folytatni a szankciós politikát” – erről Nagy Ervin beszélt a Kossuth Rádióban. A XXI. Század Intézet elemzője szerint ezzel szemben Magyarországon hamarosan nemzeti konzultáció lesz, ahol a magyarok elsőként mondhatják el a véleményüket a szankciókról.

Kapcsolódó tartalom

Itt olyan fontos kérdésekről van szó, amiről a kormány úgy gondolja, hogy megkérdezi az állampolgárokat. Nyilvánvalóan az a célja, hogyha ezek a kérdések és az ezekre a kérdésekre adott válaszok megegyeznek az ő politikájával, akkor ezzel hatékonyabban tud fellépni az Európai Unióban” – tette hozzá.

Retteg a brüsszeli szankciópárti elit a magyar nemzeti konzultációtól, ugyanis ha a magyar példa ragadós lesz, akkor a teljes szankciós politika összeomolhat – erről az Origo írt. A portál szerint kutatások igazolják, hogy Nyugat-Európában is megrendült a szankciók támogatottsága, és az emberek egyre inkább aggódnak az EU és a saját országuk gazdasági helyzete miatt.

Kapcsolódó hírek

Európa lassan belefullad saját szankcióiba, közben Brüsszel újabb büntetőintézkedéseket készít elő
Miközben már Európa leggazdagabb országai, így a németek is súlyos és tartós gazdasági nehézségekre számítanak az uniós szankciók következményeként, Brüsszelben már újabb büntetőintézkedéseket készítenek elő Oroszországgal szemben. Az M1-nek nyilatkozó elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió központjában fel sem merült a magyarországi nemzeti konzultációhoz hasonló kezdeményezés, vagyis a polgárok megkérdezése a szankciók következményeiről – számoltak be róla az M1 Híradójában.
Külföld
Cseh Katalin újra a szankciók mellé állt
Oroszország rekordbevételre tett szert, de a béketárgyalások még sehol, az orosz importnak kiszolgáltatott Európa pedig fél évszázada nem látott energiaválságba süllyedt a háborús szankciók miatt. A hazai baloldal képviselői azonban rendületlenül kitartanak a büntetőintézkedések mellett, most éppen a momentumos Cseh Katalin akarja térdre kényszeríteni Putyint a szankciókkal.
Belföld
A nyolcadik szankciós csomagot készíti elő Brüsszel – a legújabb embargók az atomenergiát is érintenék
Újabb, immár a nyolcadik szankciós csomagot készíti elő az Európai Bizottság Oroszországgal szemben. Az elképzelések szerint a legújabb embargó az atomenergiát, az információs technológiát és a gyémántipart érintené, de bővítené a globális fizetési rendszerből, a SWIFT-ből kiutasított bankok körét is. Utóbbi érintené a Gazprombankot is, így teljesen ellehetetlenülnének a gázvásárlások Oroszországtól. Az nem merült fel Brüsszelben, hogy a szankciókról az európai embereket is megkérdezzék, Magyarországon azonban hamarosan nemzeti konzultáció lesz – hangzott el az M1 Híradójában.
Külföld

Ajánljuk még