logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jól halad a honvédség által megrendelt brazil szállító repülőgép gyártása

| Szerző: hirado.hu
A gyártó szerint 2023 őszén megkezdhetik a repülési teszteket, így semmi akadálya annak, hogy az első KC–390 katonai szállítórepülőgép 2024 második negyedévében, a második gép pedig 2024 negyedik negyedévében megérkezzen Kecskemétre.

A tervezetthez képest jobban halad az első magyar KC–390 katonai szállítórepülőgép gyártása – írta meg a Honvédelem.hu. A Magyar Honvédség honlapján közölték: szakértői szintű katonai delegáció látogatott a brazíliai Gavião Peixotóba, az Embraer telephelyére szeptember 19–21. között.

A Magyar Honvédség parancsnoksága és az Embraer Defence & Security SA 2020. november 17-én írt alá szerződést két, KC–390 típusú katonai szállító repülőgép beszerzésére. A kontraktus értelmében az elkövetkező években rendszeres szakmai konzultációkat, programáttekintő üléseket tartanak a gyártó és a honvédséget képviselő szakmai csoportok.

A delegáció a mostani találkozón megtekintette a légi járművek gyártási folyamatait, és kiderült, hogy az eredeti tervekhez és a szerződésben foglaltakhoz képest a repülőgép gyártása jelentősen előbbre tart, hamarosan megtörténik a már eredeti színre festett szárnyak és a törzs összeillesztése. A gyártó tájékoztatása szerint a második magyar KC–390 gyártásának kezdetét – az eredeti terveknek megfelelően – idén decemberre tervezik.

A gyártási folyamat megtekintése mellett a magyar szakemberek látogatást tettek a brazil légierő anápolisi bázisán is, találkoztak a KC–390 napi üzemeltetésében már jelentős tapasztalattal bíró brazil szakemberekkel.

A repülőgépek 2024-re tervezett leszállításáig nem csak a fogadó repülőtérnek kell készen állnia, hanem a későbbi üzemeltető személyzetnek is. A Honvédelem.hu közölte: a brazil légierő az első öt KC–390 repülőgépe már több mint 6800 repült órát teljesített, így a hajózó és a repülőműszaki állomány jelentős tapasztalatot szerzett a típus légi és földi üzemeltetéséről. A szakmai látogatáson szerzett információkat, tapasztalatokat a magyar szakemberek maximális mértékben fel tudják használni a minél hatékonyabb üzemeltetői rendszer kialakítása érdekében.

Kapcsolódó tartalom

A gyártó tájékoztatása szerint 2023 őszén az első, Magyarország számára gyártott repülőgépnél megkezdhetik a repülési teszteket, így a jelenlegi állapot szerint semmi akadálya annak, hogy az első KC–390 katonai szállító repülőgép 2024 második negyedévében, a második gép pedig 2024 negyedik negyedévében megérkezzen a típusnak otthont adó magyarországi bázisra, Kecskemétre.

A kiemelt kép a Magyar Honvédség Facebook-oldaláról származik.

Ajánljuk még