logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay Olivér: Nemzeti konzultáció indul a szankciókról, de mi ennek a jelentősége?

| Szerző: hirado.hu
Nemzeti konzultáció indul a szankciókról, de mi ennek a jelentősége? – tette fel a kérdést a Századvég Konjunktúra Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője Facebookon közzétett videójában. A szakértő szerint a nemzeti konzultáció lehetőséget kínál arra, hogy a magyar emberek megoszthassák véleményünket és ezáltal erős üzenetet küldjenek az unió döntéshozóinak, ugyanis novemberben rendezik a közelmúlt egyik legfontosabb vitáját az Európai Tanácsban.

Hortay Olivér a Facebook-oldalán közzétett videóban kifejtette, hogy az uniós szankciókról indított nemzeti konzultáció fontos lehetőséget kínál a magyar embereknek arra, hogy ezáltal üzenetet küldjenek az unió döntéshozói számára is. A szakértő szerint ez azért is fontos, mert

novemberben rendezik a közelmúlt egyik legfontosabb vitáját az Európai Tanácsban, ahol az unió vezetői a közösség szankciós politikájának jövőjéről döntenek.

Hortay Olivér úgy gondolja, hogy a vitában előre láthatóan két álláspont ütközik egymással, mellyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „míg Brüsszel és néhány tagállam a büntetőintézkedések szigorítása mellett fog érvelni, más országok azok enyhítését szorgalmazzák majd”.

Az elmúlt fél év bebizonyította, hogy a szankciók nem kényszerítik térdre Oroszországot, de az Európai Uniót súlyos válságba taszítják. A szankciópártiak szerint Oroszországot ettől függetlenül meg kell büntetni, kerül, amibe kerül.

A szemléletmód valójában egy, a nyugati politikai elit által önkényesen felállított, morális alapvetést helyez az európaiak érdekei elé

– mutatott rá a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

A német külügyminiszter kijelentette, hogy nem érdekli, mit gondolnak a választói, és ha a németek az utcára vonulnak, ő akkor sem fogja megváltoztatni korábbi álláspontját.

Ezzel szemben áll a szankciókritikusok központi állítása, mely szerint az intézkedések fenntartása ellentétes az európaiak érdekével, és azok nem változtatnak a háborún, az EU-nak végre a sarkára kell állnia és ezáltal kivezetnie a kontraproduktív büntetőintézkedéseit. Egy romokban álló európai gazdaság nemhogy Ukrajnán, de még saját magán sem fog tudni segíteni.

A novemberi vitára mindkét oldal elkezdte a felkészülést. Brüsszel egyre fokozódó politikai és médianyomást helyez a szankciók enyhítését sürgető tagállamokra. Nem véletlen, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyílt fenyegetéssel próbált beavatkozni az olasz választásokba.

„A szankciókritikus képviselők legjobb esélye rámutatni, hogy a büntetőintézkedések nemcsak az európaiak érdekeivel, de a többségi társadalom elvárásaival is szemben állnak. Ezért  van nagy jelentősége, hogy a magyarok elsőként mondhatják el véleményüket a szankciókról”

– hívta fel a figyelmet az üzletágvezető.

Kapcsolódó tartalom

Európa a kereskedelmi konfliktus mélyülése miatt kerül egyre nagyobb bajba, és a helyzetén csak a konfliktus enyhülése segíthet, amihez fordulatra van szükség a szankciós politikában. Az irányváltásról pedig csak úgy lehet meggyőzni a nyugati politikai elitet, hogyha megérti, a jelenlegi törekvések nemcsak Európa gazdaságát, de saját karrierjét is súlyosan fenyegetik.

Videója végén Hortay Olivér hangsúlyozta, hogy

a nemzeti konzultáció lehetőséget kínál arra, hogy elmondjuk véleményünket, és ezzel erős üzenetet küldjünk az unió döntéshozóinak. Újabb szankciók és a háború folytatása helyett békére és erős Európára van  szükség”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Hortay Olivér (Hirado.hu/Besenyei Gergely)

Ajánljuk még