logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány: Nem alapértelmezett, hogy Karácsonyt támogatjuk

| Szerző: hirado.hu
Gyurcsány Ferenc egy interjúban megüzente, hogy nem biztos, hogy újra támogatni fogják Karácsony főpolgármester-jelöltségét. A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy az április 3-i vereség Márki-Zay Péter veresége (akit következetesen „a jelölt” kifejezéssel emlegetett) és hogy az Apró-villa eladása is napirenden van.

Gulyás Márton Partizán nevű csatornájának vendége volt kedden a Demokratikus Koalíció elnöke, Magyarország volt miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc. Az interjú során a pártelnök Márki-Zay Pétert következetesen „a jelölt”-ként emlegette és az április 3-i történelmi vereséget is a hódmezővásárhelyi polgármester számlájára írja.

Nem bánta meg, hogy a választás éjszakáján több baloldali politikushoz hasonlóan nem állt Márki-Zay mögött és azt állítja, hogy választási győzelem esetén sem lett volna másképp.

„Azt gondoltam, hogy nekem nincs ott helyem. Hát a kollega úr azt kérte ne legyek jelen. Akkor miért lennék éppen akkor jelen, amikor történelmi vereséget szenvedett ő? Nem mi. Ő”

– magyarázta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke beszámolt arról is, hogy Márki-Zaynak és stábjának volt a dolga vinni a kampányt, nem pedig neki vagy a DK-nak. Magyarázatát azzal folytatta, hogy mivel Márki-Zay megkérte, hogy ne legyen szem előtt a kampány során, ezért ő végképp nem tehetett semmit, hiszen „a jelölt” ezt kérte.

„Ő ugye azt képviselte, valójában mind a mai napig azt képviseli, hogy én egy ármány vagyok. Én miattam vesztünk”

– fogalmazott a bukott kormányfő.

Az interjú során szóba került a 2024-es önkormányzati választás is. Gulyás Márton arról kérdezte a DK-vezért, hogy pártja támogatni fogja-e Karácsony Gergely újbóli jelöltségét. (2019-ben előválasztás során lett Karácsony Gergelyből a baloldal közös főpolgármester-jelöltje, bár a DK az utolsó pillanatban kifarolt és az előválasztáson elindította Kálmán Olgát – a szerk.)

„Nem alapértelmezett, hogy támogatjuk”

– mondta Gyurcsány. Többszöri kérdésre is csak annyit volt hajlandó felelni, hogy nincs ilyen döntés a pártjában, melynek ideiglenesen ő a budapesti elnöke is.

Gyurcsány Ferenc kitért neje árnyékkormányának ügyére is. Szerinte az árnyékkormány felállításával reményt teremtettek és a választás lehetőségét. Szerinte ma már van választás. (2006-ban, regnálása idején még másképp hangzott: „Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elk*rtuk. Nem kicsit, nagyon!” – a szerk.)

Gyurcsány bevallása szerint azért nem vállalt szerepet neje árnyékkormányában, mert ő nem hivatalnok, hanem politikus. A pártvezér úgy gondolja, hogy legkésőbb 2026-tól új miniszterelnöke lesz Magyarországnak Dobrev Klára személyében.

Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a hírhedt szemlőhegyi ingatlant, az Apró-villát egy éven belül el kívánják adni. Ezt magánéleti okokkal magyarázta, nem pedig a ház politikai örökségének terhe okozta motivációval.

Ajánljuk még