logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint egymillió ember adatai biztosan a DatAdatnál landoltak – egyre több a kérdőjel a baloldali kampánypénzek körül

| Szerző: hirado.hu
Márki-Zay Péter kampányának felét külföldről finanszírozták – írta a baloldali 24.hu hírportál. A lap szerint az Action for Democracy nevű szervezet 1,8 milliárd forintot utalt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének kampányára, azt viszont továbbra sem lehet tudni, hogy ez a hatalmas összeg honnan származik. Mindemellett a kampány során a hat baloldali párthoz hasonlóan az MMM is átengedte saját adatbázisát a DatAdatnak – együttesen 1,3 millió emberét –, amit nem is cáfolt a cég. A kormánypártok múlt héten kezdeményezték a nemzetbiztonsági bizottság összehívását az ügyben, a rendőrség pedig sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdett nyomozásba ismeretlen tettes ellen.

A baloldal választási csodafegyverének számított az adatkezelés. Ebben – ahogy egy interjúban maga Márki-Zay Péter ismerte be – fontos szerepet játszott a DatAdat nevű cégcsoport, amely részben a volt miniszterelnökhöz, Bajnai Gordonhoz köthető.

„Mindent csinált a DatAdat, több száz számláról beszélünk, rengeteg megbízást kaptak”

– ezt pedig már Vékás Sándor nyilatkozta a 24.hu-nak, aki a bukott miniszterelnök-jelölt által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom operatív vezetője volt. A balliberális lapnak a kampánycsapat egy másik tagja pedig arról számolt be: a DatAdat egyfajta ügynökségként működött a baloldali kampányon belül. A 24.hu arról is ír:

„Bár a DatAdatot rendre magyar szereplőkhöz kötik, a bécsi cégnek az amerikai Demokrata Párthoz is vannak kapcsolatai.”

Mégpedig a Higher Ground Labs Fund nevű vállalkozáson keresztül, amely 2017-ben az Egyesült Államokban alakult, offshore hátterű, így kideríthetetlen, kik lehetnek a cég valódi tulajdonosai. Illetve az is tisztázatlan – írja a 24.hu -, hogy kik adták a pénzt a 2022-es kampányra a magyar baloldalnak.

Kapcsolódó tartalom

A lap arról is beszámol: Márki-Zay Péter elmondása szerint a mikroadományokat gyűjtő felület szintén a DatAdat munkája volt. A bukott miniszterelnök-jelölt közölte:

A hat párthoz hasonlóan az MMM is átengedte saját adatbázisát a DatAdatnak – együttesen 1,3 millió emberét –, amit végül a 24.hu-nak nem is cáfolt a cég.

A cikkben a hódmezővásárhelyi polgármester a kampány sarokkövének nevezte az Action for Democracy (AFD) nevű amerikai civil szervezetet, amiről szintén ő tett először említést, mint akik több százmillióval, összesen 1,8 milliárd forinttal támogatták az MMM kampányát. A 24.hu szerint a szervezetet egyelőre nem találták az amerikai állami adatbázisban, amit szerintük a lassú bejegyzés is magyarázhat, de a lap megjegyzi:

„Az Action for Democracy nélkül Márki-Zayék nem tudtak volna ilyen méretű kampányt finanszírozni.”

A szervezet szerepe más ponton is kérdéseket vet fel – olvasható a cikkben. Mégpedig azért, mert Korányi Dávid – Karácsony Gergely egyik főtanácsadója – elismerte:

„A magyarországi választás inspirálta az amerikai NGO megalakítását.”

De az, hogy kik adományoztak az AFD-nek, szintén nem derült ki Korányi válaszaiból. A 24.hu forrásai most azt mondták: Márki-Zay nyár végi önbevallása súlyos hiba volt.

Kapcsolódó tartalom

A kormánypártok frakcióvezetői múlt csütörtökön kezdeményezték, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét – közölte a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban.

A baloldal vezető ereje a DK azonban hallgat.

A DK árnyékkancellária-minisztere az M1 többszöri kérdésére sem válaszolt az árnyékkormány „árnyékkormányinfóján”, hogy a demokrácia jegyében, támogatják-e az Amerikából érkező kampánypénzek kivizsgálását. Molnár Csaba végül arra jutott, hogy nem.

Kapcsolódó tartalom

Már a rendőrségnek is gyanús lett a bukott ellenzéki miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter mozgalmához a kampány során érkezett milliárdok eredete. A Mandiner hétfőn azt írta: az ügyben sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdett nyomozásba a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen.

Kapcsolódó hírek

Nyomozás indult Márki-Zay Péterék amerikai pénzei kapcsán
Nyomozást indított a rendőrség a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkezett milliárdos külföldi támogatása ügyében – számolt be a <a href="https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/09/penzmosas-es-sikkasztas-miatt-nyomoz-a-rendorseg-marki-zay-peterek-amerikai-penze-ugyeben">Magyar Nemzet</a>. A portál arra is emlékeztetett, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi kormányfőjelöltje ismerte el a sajtóban, hogy amerikai eredetű pénzek érkeztek az MMM-hez az országgyűlési választásokat megelőzően, illetve az után, júniusban is. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sikkasztás és pénzmosás gyanújával rendelt el nyomozást.
Belföld
Egy Márki-Zay Péter-es mémben látta először a többség Gyurcsányék árnyék-agrárminiszterét
Gyurcsányék árnyék-agrárminiszterének, Benedek Szilveszternek a politikai pályája 2019-ben indult a Momentum színeiben, majd következő évben átigazolt a DK-ba. Országos ismertsége elenyésző, bár a nyilvánosságban már feltűnt, amikor a 2022-es országgyűlési választás előtt Márki-Zay Péter kampányolt mellette és következetesen Szabolcsnak nevezte a képviselőjelöltet.
Belföld
A nemzetbiztonsági bizottság vizsgálhatja ki a baloldal Amerikából érkező pénzügyi adományait
Mielőbb üljön össze a nemzetbiztonsági bizottság a baloldal amerikai kampánytámogatásának ügyében – ezt kezdeményezi a Fidesz. A párt frakcióvezető-helyettese azt írta: példátlan eset került felszínre, amikor Márki-Zay Péter elárulta, hogy több milliárd forint támogatást kaptak külföldről. Halász János szerint ez nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért nem maradhat tisztázatlanul – hangzott el az M1 Híradójában szombat este.
Belföld

Ajánljuk még