logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jövőre tovább bővítené a kormány a családtámogatásokat

Újabb jelentős segítséget kapnak a fiatal családosok. Aki 30 éves kora előtt megszüli első gyermekét, annak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie 30 éves koráig. A 25 év alattiak szja-mentessége az idei évtől már érvényben van, az új intézkedéssel pedig nemcsak a fiatalok munkavállalását, hanem családalapítását is ösztönözné és segítené a kormány – számolt be az M1 Híradó.

Megyesiné Nérel Leonarda Zalaszentmihályon, egy kisiskolában oktatja a gyerekeket. A fiatal tanítónő egyike annak a több százezer 25 év alattinak, akinek idén már nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Ez azt jelenti, hogy párjával együtt, aki szintén húszas éveiben jár, havonta 80 ezer forint pluszpénzt kapnak a fizetésük mellé.

Hát, jelentős összeg ez az szja-mentesség, kipótolja a fizetésemet, ami nagyon jó, hiszen a mai világban egy fiatalnak, úgymond szülői segítség nélkül elindulni nagyon nehéz” – fogalmazott.

Leonarda és férje a nyáron keltek egybe és rögtön babaváró kölcsönt igényeltek, a pénzből pedig egy kisebb házat vettek. A következő nagy terv a gyermekvállalás.

Decemberben véglegesítjük a következő évi költségvetést, és abban szeretnék a mostani energiaválság ellenére is újabb családpolitikai, családokat támogató lépéseket bemutatni

– közölte a miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának nyitónapján, hétfőn. Orbán Viktor azt mondta: a családok megsegítése áll az első helyen a kormányzati munkában. Ezt erősíti többek között, hogy a kormány sem a koronavírus, sem pedig az elhibázott szankciók okozta válság idején sem nyúlt, illetve nyúl hozzá a családokat támogató intézkedésekhez. Sőt, jövőre bővíti azokat.

A december elején tervezett intézkedések között elsősorban olyanoknak kell szerepelniük, amelyek ahhoz segítik a fiatal lányokat, asszonyokat, hogy 30 éves kor előtt meg tudják szülni az első gyermeküket. Számolunk, osztunk, szorzunk. Azon vagyok, hogy abban az esetben, hogy ha valaki ugyan elhagyta a 25. életévét, és már nem járna neki az szja-mentesség, de ha vállalja, hogy megszül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig ezt a mentességet továbbra is élvezhesse” – fejtette ki a kormányfő.

Jelenleg csaknem háromszázezer 25 év alatti munkavállalót tartanak nyilván.

Ők idén január óta nem fizetnek személyi jövedelemadót a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig. Az intézkedés értelmében egyébként a felsőoktatásban tanulóknak, a diákmunkásoknak és a gyakornoki állásokat betöltőknek sem kell adót fizetniük, így mintegy félmillió fiatalnak segít a kormány.

Az adómentesség miatt a 25 év alatti munkavállalók nettó fizetése átlagosan 22 százalékkal emelkedett, tehát, akik 8 órában dolgoznak, 41 ezer forinttal is többet vihetnek haza havonta. Ez éves szinten akár félmillió forint többletjövedelmet jelenthet számukra.

A kormányzati segítség jókora lökést adott a 25 év alattiak foglalkoztatottságának,

amely 2010 óta folyamatosan javul. Még úgy is, hogy a koronavírus okozta válság idején ők vesztették el leginkább az állásukat.

A Fiatal Családosok Klubjának alapítója szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedés most a demográfiai szempontok miatt lehet nagy segítség.

Hiszen nagyon nagy problémát jelent a mai világban, hogy a nőknél nagyon kitolódott a szülés időpontja, és kevés fiatal nő vállal még a 20-as éveiben gyermeket. Azzal, hogy esetlegesen személyijövedelemadó-mentességet kapnának a 30 év alatti nők, akik vállalják az első gyermeküket, ez előrevetíti azt, hogy a demográfiai mutatókat pozitív irányba tudjuk majd fordítani, ami egyébként a mostani kormánynak a legnagyobb kihívása az elmúlt 12 évben” – magyarázta Király Nóra.

Hozzátette, a mostani nehéz időszakban hozott intézkedések, így például a rezsicsökkentés, a tűzifaprogram, a barnaszénprogram, a benzinár-, az élelmiszerár- és a kamatstop óriási, Európában egyedülálló segítséget adnak a családoknak. Csak a rezsicsökkentéssel minden magyar család átlagosan havi 181 ezer forintot spórol meg.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még