Rendkívüli

Szamurájkarddal támadó férfi gyilkolt egy spanyolországi templomban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt Axt László artistaművész

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész – tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.

Mint írják, Axt László artista dinasztia tagjaként, lakókocsiban látta meg a napvilágot, édesapja, a „Nagy Ervinó” volt a példaképe, tőle örökölte a trapéz iránti szeretetét is.

Axt László artista pályáját testvérével, Jánossal közös fejenállás egyensúlyozó produkcióval kezdte, majd a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat szakemberei szerződést ajánlottak nekik a Fővárosi Nagycirkuszban.

A művész 1970-ben ismerkedett meg későbbi feleségével, Eötvös Ibolyával, akivel Duo Axt néven trapézszámmal világszerte, a legnevesebb cirkuszokban kápráztatták el a közönséget, többek között 8 éven át az amerikai Ringling Circusben. 1989-ben első helyezést értek el a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

Axt László nevéhez fűződik a veszélyes, egyszemélyes saroktrapézszám, amelyet az 1984. március 1-jén bekövetkezett balesete miatt hagyott abba. Az egész ország drukkolt a bámulatos artistaművész felépüléséért, aki gyógyulását követően visszatért a magasba.

Egy ideig A Három Axt néven lépett fel feleségével és lányával, a Porond Csillaga-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas Axt Elizabeth-tel. Apa és lánya 1994-től 1996-ig Duo Axt néven varázsolta el a közönséget, majd László abbahagyta az aktív munkát, de éveken át otthonában tanította a leendő artistaművészeket.

Mint írják, Axt László, a „kopftrapéz királya” szeptember 25-én hunyt el. „Kitartása, precizitása, szerénysége, szorgalma, bátorsága és elhivatottsága példaértékű. A Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúzik Axt László artistaművésztől” – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még