logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan indul Magyarország tizenhatodik népszámlálása

Szűk egy hét és kezdődik a népszámlálás Magyarországon. A kérdőív személyesen és az interneten is kitölthető lesz október elsejétől. A felmérést a Központi Statisztikai Hivatal irányítja, de az önkormányzatok jegyzőinek a dolga a lebonyolítás és a számlálóbiztosok alkalmazása. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete is támogatja a felmérést, Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a Híradónak azt mondta: sok olyan új információt várnak, amelyekkel tovább tudják majd támogatni a kisgyermekes családokat.

Gondosan becsomagolva, lezárva érkeztek meg a népszámláláshoz szükséges eszközök a héten a Győri önkormányzathoz. A dobozok azt a háromszáznegyvenöt táblagépet rejtik, amelyeket a számlálóbiztosok használnak majd. Ezeket egyenként ellenőriznie kellett a hivatalnak.

Több más munkaeszközt is kaptak, amelyek elengedhetetlenek az adatgyűjtéshez.

„Egy nyakbaakasztó, aminek sorszámmal ellátott azonosító kártya szerepel, azon a sorszámon még a számlálóbiztosnak a neve is szerepel, illetve a tablet használatához egy megfelelő tollat is biztosítottak a számlálóbiztosok számára, illetve kitűzőt, megkaptuk a formanyomtatványokat, illetve azokat a segédanyagokat, papír alapú segédanyagokat, amik segítenek a számlálóbiztosoknak a felkészülésben” – mondta Kelemenné Bélyi Mária, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának népszámlálási koordinátora.

Felkészültek az október elsején kezdődő népszámlálásra Debrecenben is. A számlálóbiztosok már megkapták a feladataikat, minden készen áll az adatgyűjtéshez.

„Mi végezzük el a településnek a körzetesítését, tehát osztjuk ki lakcím szerint a feladatokat egy- egy számlálóbiztosnak, az ellenőrzési feladatokat is mi látjuk el és a technikai feladatok biztosításában is részt veszünk” – nyilatkozta Szekeres Antal, Debrecen címzetes főjegyzője.

A népszámlálásért a Központi Statisztikai Hivatal felel, a számlálóbiztosok kinevezéséért azonban az önkormányzatok. A legtöbb városban, így Zalaegerszegen is megvan már a kellő létszám.

„Megtörtént a toborzás, tehát meghirdettük a szükséges felületeken, internetes portálon, helyi médiában, és mondhatm, hogy szép számmal jelentkeztek számlálóbiztosok is és felülvizsgálók is” – mondta Kovács Gábor Zalaegerszeg jegyzője.

A kérdőíveket október elsejétől 16-ig online, október 17 és 20 között pedig a szavazatszámlálók segítségével lehet kitölteni. Szerepelnek benne egyebek mellett életkörülményekre és lakhatásra vonatkozó kérdések. Ezek az adatok később jó alapot adhatnak a gazdasági, szociális és területfejlesztési döntésekhez.

A nagycsaládosok országos egyesülete is hasonló okokból támogatja a kezdeményezést, sok olyan új adatra számítanak, amelyekkel tovább tudják segíteni a kisgyermekes szülőket.

„Vajon hány nagycsaládos él többgenerációs házban, vajon hány olyan nagycsaládos van, akik albérletben laknak és ezekre a kérdésekre a népszámlálás az egy pontos választ fog tudni adni, tehát amikor a kormány olyan intézkedéseket hoz, amivel segíti a családokat, számára is segítség és nekünk is segítség tudni azt, hogy valóban ez mekkora réteget érint” – fejtette ki Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Az idei lesz Magyarországon a 16. népszámlálás, a kérdőívek kitöltése ezúttal is mindenkinek kötelező. Erről négymillió háztartás kap értesítést.

A kiemelt kép illusztráció (fotó: shutterstock.hu).

Ajánljuk még