logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sötét ügyekből lehet ismerős az önkormányzati árnyékminiszter neve

| Szerző: hirado.hu
Önkormányzat-közeli bordélyház, a Simon Gábor-botrány máig homályos eredetű pénzei és Anonymus-hangfelvételen emlegetett korrupciós ügy – a XVIII. kerületi baloldal zűrös történeteiben rendre felbukkan Szaniszló Sándor újdonsült árnyékminiszter neve.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere kapta az önkormányzati árnyéktárcát Dobrev Klárától.

Kapcsolódó tartalom

A párt honlapján található önéletrajza szerint Szaniszló Sándor 1969-ben született, nős, két gyermek édesapja. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen pénzügyi szakirányú gazdasági mérnök, a Külkereskedelmi Főiskolán európai uniós szakirányú közgazdász, a Budapesti Műszaki Egyetemen humán menedzser szakon szerzett oklevelet. 1998-tól egy évig az önkormányzat pénzügyi elemzője volt, 1999 és 2002 között a Magyar Posta Rt. pénzügyi kontroller munkatársa, majd 2002-től a vezérigazgatóságon kontrolling vezető, de az alpolgármesteri megbízatás idejére fizetés nélküli szabadságra ment. 2002 és 2010 között a XVIII. kerület alpolgármestere, 2019-től polgármester.

Nem sokkal polgármesterré választása után, 2020 februárjában Szaniszló átlépett az MSZP-ből a Demokratikus Koalícióba.

Neve több zűrös ügyben is fölmerült, 2009 októberében például a Hír TV Célpont című műsorában bemutatott rejtett kamerás felvételekből az derült ki, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő és a kerület által anyagilag támogatott sportszállóban bordélyház működött.

A Sport Club hotelt üzemeltető cég többségi tulajdonosa – Bodnár János, aki korábban MSZP-s alpolgármester volt a XVIII. kerületben – tagadta, hogy tiltott kéjelgés folyna a szállóban, Szaniszló Sándor MSZP-s alpolgármester pedig azt mondta, „egyszerűen nem engedhetnénk meg magunknak, hogy ez igaz legyen”.

Ennél sokkal súlyosabb a Simon-botrány, ami szintén a XVIII. kerületi szocialistákhoz kötődik

Emlékezetes: a Magyar Nemzet 2014 februárjában megírta, hogy Simon Gábor akkori MSZP-alelnöknek közel negyedmilliárd forintnyi eltitkolt valutája pihen egy osztrák bankban, miközben a politikus a nyilvánosan elérhető vagyonbevallásai szerint nem takaríthatott meg ennyi pénzt.

A bankszámla akkor került a magyar hatóságok látókörébe, amikor a kerület szocialista vezetése által hátrahagyott gyanús ügyletekben vizsgálódtak – tudta meg az Index. A portál szerint „Simon egy budapesti ingatlan és egy cég eladásával magyarázta a közel negyedmilliárd forintnak megfelelő valuta eredetét, esélyesebb azonban, hogy a pénz a XVIII. kerületi ügyletekkel hozható összefüggésbe”.

Az Index szocialista forrása arról beszélt, „a kerületi MSZP erős hátországa a pártnak, és nem véletlen, hogy az MSZP elnökhelyettese ugyanannál az osztrák banknál nyitott számlát 2008-ban, amely pénzintézet ugyanebben az időszakban a kerület hárommilliárdos devizaalapú kötvénykibocsátását is finanszírozta”. Végül a szocialista városvezetés több mint tízmilliárd forintos adósságot hagyott hátra.

Kapcsolódó tartalom

Egyébként Simon Gábor büntetőpere idén áprilisban indult újra harmadszor, a vád különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és közokirat-hamisítás. Az ügyészség szerint Simon 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt helyezett el egy grazi és egy svájci bankban, és ezekről az összegekről ott saját vagyonaként nyilatkozott. Az is nyilvánosságra került, hogy Simon Gábor egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók voltak.

Kapcsolódó tartalom

Kínos pillanatokat szerezhetett Szaniszlónak Anonymus is, akinek egyik hangfelvételén, amelyet idén márciusban tett közzé, arról esett szó, hogy Pestszentlőrincen az Üllői úton zajló ingatlanfejlesztések után komoly pénzek vándorolnak a DK-s kerületi vezetőkhöz, illetve az ügyeket egyengető háttéremberekhez, akik az engedélyek beszerzésében és a gyors, olajozott ügymenet biztosításában játszanak szerepet.

„Az lett a deal, hogy ugyanúgy négy lakás, kettő az adó fölfele, amit ugye a vezetők fele. Polgi, alpolgi izé meg kell hagyni. … De ott megint kettő ingyent tudtunk a pacsikkal kiugrasztani magunknak. És arra meg most szerződtünk le azon Innok-konferencián, úgyhogy igazából az van, hogy ez is egy ilyen szép kövér szám lesz” – dicsekedett Patek Gábor, a baloldali háttérember. Szerinte a XVIII. kerületi vezetők meglehetősen elégedettek a munkájával.

„A Szaniszló Sanyi reggel ment ott Kispesten, megállt, meghívott egy croissant-ra, mondom, mi ez a nagy barátság” – mondta Patek.

Kapcsolódó tartalom

Szaniszló tagadta az állításokat, a Telex megkeresésére kijelentette, Patek Gáborral az önkormányzat semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll, vele az elmúlt években mindössze kétszer találkozott, de egyszer sem hívta meg reggelizni. A lakásügyletről azt közölte, „fizikai képtelenség, ezért nyilvánvaló hazugság, hogy akár én, akár bármely vezetőtársam lakásokat kapott volna Patek Gábortól vagy bárkitől”.

Az ügyben nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda azt követően, hogy Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő feljelentést tett csalás, befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Ajánljuk még